11 tipov o chodení pre mladých

Veľa o tom premýšľaš. Si zvedavý, kto to bude. Na jednej strane si praješ, aby si to už skutočne riešil, na druhej ťa táto myšlienka vyvádza z miery. Tak, poďme sa o tom porozprávať. Chodenie.

11 tipov o chodení pre mladých

​Manželstvo je vzrušujúce. Je nádherné a potrebné. Takisto je ale aj náročné, bolestivé, radostné a neuveriteľne naplňujúce - aspoň tak mi to hovoria manželia, ktorých poznám a z toho, ako ich pozorujem, verím, že majú pravdu. 

Ale predtým, ako ktokoľvek do manželstva vstúpi, musí prejsť procesom spoznávania určitej osoby a naučiť sa, ako ju správne milovať.

Niektorí ľudia to volajú chodenie, iní dvorenie – existuje nespočetné množstvo názvov pre tento proces. V tomto článku ho nazvem „chodenie“ a definujem ho ako „proces nájdenia celoživotného partnera“. 

Netvrdím, že som expert: uvedomujem si, že v kresťanských kruhoch kolujú rôzne názory o chodení. Každý dačo primieša, niekto sa nimi nechá úplne pohltiť. Nemám v úmysle obhajovať presný zoznam pravidiel alebo nejaké zamietnuť. A takisto sa nemôžem tváriť, že viem všetko najlepšie, veď sám nie som ženatý. Manželia majú najlepšie rady, ako správne s niekým chodiť, pretože oni si tým všetkým už prešli!

Mojím cieľom je jednoducho odovzdať mladým ľuďom nejaké myšlienky, ktoré vznikli z pozorovania, vlastné skúsenosti a rady od druhých, aby si ich mohli podávať ďalej. 

Tu sú:

1. Nemusíš s niekým chodiť

Tvoj zmysel života a tvoje kvality nestoja na tom, či s niekým chodíš, či si niekoho zoberieš alebo nie. 

Vždy sa usiluj mať na prvom mieste Boha a staraj sa o svoje zdravie (duchovné, duševné a fyzické) a budeš sa mať dobre. Ak ale stretneš niekoho, s kým budeš chcieť prežiť zvyšok života alebo ti dá Boh niekoho, o koho srdce budeš bojovať, potom to bude tiež správne. 

Hodnota tvojho života je taká, akú si ju vytvoríš.
 

2. Buď zrelý vo všetkých svojich vzťahoch

Cíť sa slobodne vo vzťahoch k opačnému pohlaviu. Nie je to nevhodné, keď sa s niekým rozprávaš, neznamená to hneď, že po dotyčnom ideš alebo ona ide po tebe. 

Neflirtuj: už si veľký. Na to, aby si mohol s opačným pohlavím zažiť zábavu, nemusíš flirtovať. Vyhýbaj sa všetkému, čo by si raz, keď budeš ženatý, mohol ľutovať.

Môžeš si položiť otázku: Ak by som bol ženatý, chcel by som, aby to manželka o mne vedela? Ak nie, prečo to robím? 

Nebuď príliš sebavedomý, ale spoznávaj svoju hodnotu v druhých. Inými slovami, nestavaj na tom, aby si bol pochopený ty, ale na tom, aké pocity v druhých ľuďoch vyvolávaš. 
 

3. Cti si svojich rodičov

Oni skutočne vedia viac. Nielen o živote, chodení, o mužoch a ženách; ale vedia toho veľa aj o tebe. 

Či už je to kedy, kde alebo ako, váž si ich myšlienky. Ctiť si ich ale neznamená, že budeš robiť presne to, čo chcú oni, aj keď mnohokrát to tak býva. Úcta kladie dôraz skôr na niečo iné. V tomto prípade úcta voči rodičom znamená oceniť ich názory, rady a pravidlá. 

Nezabúdaj, že je viac ako pravdepodobné, že už aspoň raz s niekým chodili. A okrem toho, úcta, ktorú ty preukážeš svojim rodičom, vytvorí precedens pre tvoje vlastné deti.
 

4. Nestalkuj!

Sledovanie (z angl. stalking) umelo rozvíja stále väčšie pobláznenie a je veľmi neúctivé. Čo zasievaš, to aj žneš – teda stalkovanie pravdepodobne živí v tvojej hlave poblúznenie, rozvíja túžbu po romanci a dôvernom vzťahu, zatiaľ čo tej druhej osobe to ani v myšlienkach nenapadne. 

Stalkeri niekedy až naháňajú hrôzu, pretože to, čo robia, je skutočne veľmi neúctivé. Nad objektom svojho záujmu totižto nemusíš slintať, nemusíš o ňom vedieť všetko a nemusíš byť stále s ním. 

Ak chceš niekoho spoznávať, buď nebojácny. Rozprávaj sa s ním, ak sa dá z tváre do tváre, ale daj mu aj priestor voľne dýchať. Ak nebude opätovať tvoj záujem, stiahni sa. 
 

5. Neboj sa chodenia

Manželstvo je povolanie, ktoré stojí za to. Ak ti nebol daný dar žiť v celibáte (čo zrejme nie, keďže čítaš článok o chodení), manželstvo je pre teba. 

Zámerom chodenia je, aby dvojica spoznala, či sa jeden k druhému hodí. Nemusíš sa báť, ak to zatiaľ s nikým nevychádza, stále môžeš svoj zámer uskutočniť, keď už začneš s niekým chodiť. 
 

6. Pamätaj, že každý má iný životný príbeh

Neexistuje predpis, formula, vzorec pre chodenie. Ak niekto z tvojich starších súrodencov alebo priateľov už má skúsenosti s chodením, v tvojom prípade sa vôbec nemusia zhodovať. 

Napríklad: niektorí ľudia sa do seba zaľúbia na prvý pohľad a ich chodenie má veľmi hladký priebeh. Iným ľuďom, aj keď ich vedie Boh, trvá dlhší čas, kým sa do seba zaľúbia. 

Niektoré dvojice spolu chodia veľa rokov, niektoré mesiace, iné len pár týždňov. Ako každý vzťah, chodenie a manželstvo by sme nemali škatuľkovať.
 

7. Predtým, ako s niekým začneš chodiť, dobre ho spoznaj

Aj keď nie je zásadné, aby ste boli dobrí priatelia predtým, ako začnete spolu chodiť, čím väčšmi tú osobu poznáš, tým lepšie.
 

8. Oslavuj rozdiely

Vždy budú existovať medzi vami rozdiely, ale váš vzťah nemusia rozbiť. Teš sa z nich; smej sa z nich; pouč sa z nich. Rozdiely sú krásne.
 

9. Ber chodenie vážne

Dôvodom, prečo s niekým chodíš, nie je, aby si sa mohol nezáväzne zabávať. Snaž sa zaobchádzať s tým, s kým si, s úctou. Ak to nedokážeš, tak by si nemal chodiť s nikým: nie je to fér ani pre jedného z vás. Nezabudni, že sa snažíte zistiť, či vaše životy spoločne vedú do manželstva alebo nie.
 

10. Buď veselý

Zabávaj sa! Váš vzťah nie je až natoľko dôležitý, aby ste sa nemohli tešiť z prítomnosti druhého. 

Aj keď cieľom chodenia nie je zabaviť sa, chodenie by malo byť radostné. Vytvárajte si spomienky! Smejte sa! Zažívajte spolu aj romantické chvíle aj normálne, trávte čas spolu, ale aj s priateľmi! Manželstvo bude jednou z najťažších vecí v živote, je dôležité doňho investovať ešte pred jeho uzatvorením.
 

11. Vždy sa usiluj o dobré duchovné zdravie 

Už som to spomínal, ale stojí to za zopakovanie: udržuj si dobré zdravie. Prospeje to všetkému: tvojim vzťahom, duchovnému životu, kariére a potenciálnemu manželstvu. 

Ak chceš zdravú manželku, ty sám musíš byť zdravý. Udržiavať si zdravie, či už duševné, duchovné alebo fyzické, stojí čas a námahu. Tak začni už dnes. 


Autor: Christopher Witmer

Preklad: Lucia Daňová

Zdroj: therebelution.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!