5 tipov, ako si vychutnať single leto

Leto. Všade naokolo sa to len tak hemží šťastnými pármi, len ty si single. Žartuješ? Slová single, leto a vychutnať spolu predsa vôbec nesúvisia! myslíš si.
Veľký omyl!
Prvých 25 rokov svojho života som strávila bez priateľa. Žiadna veľká láska, žiadne chodenie, len moje túžiace srdce a... nič. Teda skôr nikto.
A potom mi to doplo. Celý čas tam bol so mnou on. Môjho srdca šampión. Môj Pán. A tie najlepšie letné prázdniny som zažila práve vtedy, keď som to pochopila a strávila ich spolu s ním.

5 tipov, ako si vychutnať single leto

Či máš 17 alebo 29... Chcem ti povedať, že tie najlepšie letné prázdniny, v aké si ani nedúfal, môžeš zažiť už tento rok. Aj keď si momentálne single a vážny vzťah je pre Teba práve v nedohľadne.
Nasledujúcich 5 tipov nie je akýmsi zázračným návodom, ktorý ti vyčaruje leto, po akom si vždy túžil. Ide skôr o moje vlastné skúsenosti, ktoré ti môžu pomôcť toto leto nielen prežiť, ale si ho aj poriadne vychutnať. Ver mi. Viem, o čom hovorím ??


Tip číslo 1: Rozhodni sa pre Boha
Áno, viem. Znie to ako poriadne klišé, o ktorom sa píše v každom druhom kresťanskom blogu. Ak by si predsa pre Boha nebol už dávno rozhodnutý, tento článok by si vôbec nečítal, však?
Mám pre teba novú informáciu: po letnej sezóne sa veľmi veľa veriacich ľudí spovedá z toho, že akosi nemali čas zájsť do kostola, modliť sa a tráviť chvíle s Bohom. Zaujímavé je, že je to presne naopak s ľuďmi, ktorí v bežnom živote vieru nepraktizujú. Tí si na „náboženstvo“ nájdu čas práve cez letné dovolenky.
Pekné počasie, voľno a prázdniny vedia byť zradné. S nekonkrétnym programom sa totiž ľahko stáva, že nám čas akosi preteká pomedzi prsty. Vstávame neskôr, chodíme na letné akcie, trávime čas s priateľmi či rodinou a robíme veci, o ktorých sme celý rok len snívali... a pritom tak ľahko (i keď neúmyselne) zabúdame na Boha. 
Neurob tú istú chybu ako toľkí pred tebou! Rozhodni sa venovať čas Bohu každý deň. Len ty a on. Byť s Bohom osamote je totiž niečo celkom iné, ako byť s Bohom na kresťanských festivaloch či iných väčších akciách. Potrebuješ obe.
Vedome si preto naplánuj chvíle, ktoré s ním stráviš. Ak treba, zapíš si ich do diára alebo si daj pripomienku do mobilu, aby si nezabudol. A potom tieto stretnutia dodrž. Nedovoľ nikomu a ničomu, aby ti ich prekazil. 
Môj tip: skús stráviť toto leto so Svätým písmom. Ak si v čítaní Biblie nováčikom, vyber si dve či tri kratšie knihy a urči si dátum, dokedy chceš každú z nich prečítať. Ak máš už s čítaním Písma viac skúseností, zaraď ho cez prázdniny či voľno do svojho každodenného programu na desať - pätnásť minút. Boh tvoju snahu priblížiť sa mu vidí a – odpovedá. To najlepšie single leto, aké som kedy strávila, bolo práve s Bibliou v ruke.


Tip číslo 2: Vypracuj si stratégiu
Cez leto ju potrebujeme viac než inokedy. Nie, nevravím pritom o taktike, ktorá ti zaručí víťazstvo v počítačovej hre – na to nemám dostatok potrebných skúseností ??. Vravím o vopred pripravenom pláne, ktorý ti pomôže vyhrať nad útokmi nepriateľa, ktorým sa nevyhneš ani cez leto.
Tvoj boj počas „single leta“ môže mať rôzne podoby – stavy úzkosti (nikto ma neľúbi), neistoty (čo robím zle?), bolesti (prečo to tak dopadlo?) či strachu z budúcnosti (existuje pre mňa vôbec niekto?) nie sú jedinou možnosťou. Nepríjemné myšlienky (doplň podľa vlastnej skúsenosti), dotieravé predstavy (aké by to asi bolo byť s ním/ňou...) či depresie (neverím, že bude lepšie) - realite duchovného útoku sa medze nekladú. Najhoršie však je to, že nás vpád nepriateľa väčšinou zastihne úplne nepripravených. V stave, kedy nevieme rozoznať, že ide o útok, je už na obranu príliš neskoro...
Priprav sa preto na takéto situácie vopred. Nemysli si, že sa ti to nemôže stať. Stáva sa to každému (a ani šťastne zadaní nie sú žiadnou výnimkou!). 
Čím lepšie sa na duchovný útok pripravíš v čase, keď zdanlivo žiaden neprežívaš, tým ľahšie budeš v čase krízy reagovať. Ak si to ešte neurobil, sprav to teraz. Neodkladaj to na neskôr! 
Môj tip: Nauč sa naspamäť pár veršov z Písma, ktoré ti poslúžia ako duchovná zbraň v čase útlaku. Ja sama zvyknem v kríze opakovať meno Ježiš – v mysli či nahlas - dovtedy, kým nepocítim úľavu. Účinok často pociťujem okamžite.


Tip číslo 3: Buď aktívny
Úzkosť, strach z budúcnosti či opakované prežívanie minulej bolesti nás vie niekedy celkom ochromiť. Sama som si takými chvíľami prešla. Okrem riešenia problému na duchovnej rovine si však vieme pomôcť aj čisto ľudským spôsobom.
Je to jednoduché: buď aktívny. Záhaľka ešte nikdy nikomu nepomohla. Využi voľné chvíle, ktoré ti leto ponúka. Neseď doma odutý a nehnevaj sa na všetko a všetkých okolo, pretože ti to neprospeje. (Ver mi, skúšala som to.)
Nedovoľ negatívnym myšlienkam a pocitom paralyzovať ťa! Miesto toho sa (v rozumnej miere, samozrejme ??) pusti do nových vecí. Choď dobrovoľníčiť, tráv čas v prírode, športuj, čítaj knihy, zahraj sa s mladšími súrodencami... Buď skrátka aktívny a preži leto naplno.
Vieš, že život sa nezačína až vtedy, keď si niekoho nájdeš? Ak áno, tak sa nesprávaj spôsobom, ktorý okoliu komunikuje opak. Nezabúdaj, že tvoj život sa už začal a Boh má špeciálny plán aj pre tvoje „single obdobie“.
Môj tip: sprav si plán vecí, ktoré chceš cez leto stihnúť. Daj si však pozor na to, aby si to neprehnal a v septembri sa nezrútil. Nezaraď doň preto viac ako desať vecí.


Tip číslo 4: Začni sa pripravovať na budúcnosť
Kto povedal, že predsavzatia sa dávajú len v januári? Počas prázdnin či dovolenky máme oveľa menej povinností... a oveľa viac času pre seba. Využi ho preto produktívne a začni sa  už teraz prakticky pripravovať na všetko, čo pre teba Boh pripravil.
Na svoju budúcu prácu sa ľudia pripravujú dlhé roky. Koľko času však venujeme príprave na svoje povolanie? Je pritom celkom jedno, či ide o zasvätený život alebo manželstvo. A ak ti to ešte nikto nepovedal: áno, aj na „slobodný stav“ sa treba dobre pripraviť!
Nie, nepomýlila som sa, čítaš dobre. Existuje totiž veľký rozdiel v prežívaní slobodného stavu spôsobom, akým ho tak často prežívame my ľudia - a spôsobom, akým by sám Pán chcel, aby sme ho prežívali. 
Verím, že každý z nás má vo svojom „single období“ jedinečnú úlohu, ktorou ho Ježiš poveril. Absencia vzťahu preto nie je tou „otrasnou fázou“, cez ktorú sa „treba rýchlo preniesť“, práve naopak: ide o jedinečný čas v tvojom živote a veľký Boží dar.
Je pritom celkom jedno, či budeš slobodný jeden, dva, alebo najbližších desať rokov. Tento tvoj „talent“ sa nezúročí sám od seba. Jeho zodpovedné využitie si vyžaduje dobrú prípravu. Nedeje sa to automaticky! 
Presne rovnako je to aj s manželstvom a zasväteným životom. Rehoľné spoločnosti potrebujú zrelých mužov a ženy – nie trasorítky, ktoré to nedávajú, a tak to chcú skúsiť za múrmi kláštora. A myslím, že v rovnako kvalitného človeka dúfa aj tvoj budúci manželský partner. 
Každá dobrá príprava si vyžaduje dostatok času. Pusti sa preto do prípravy už toto leto. A ak nevieš, na čo sa máš pripravovať, tak sa za výber svojho povolania toto leto modli. Ver mi, že za to budeš v budúcnosti veľmi vďačný.
Môj tip: Kto povedal, že na kurzy starostlivosti o deti môžu chodiť len budúce mamičky? Kurzy varenia existujú tiež... a na internete nájdeš aj množstvo kníh či videí o manželstve, slobodnom stave, filozofii i teológii. Ja sama ešte deti nemám, no napriek tomu už mám zopár knižiek i kurzov v tejto oblasti za sebou. Investuj preto do svojho rastu a venuj toto leto čas aj svojmu povolaniu. 


Tip číslo 5: Venuj chvíľu ľuďom, na ktorých bežne nemáš čas
Máme ich všetci. Ľudí vo svojom okolí, ktorí veľa rozprávajú, sú príliš chorí a nevládzu, alebo príliš malí a nestíhajú s nami držať krok... a preto s nimi netrávime čas, ktorého máme už aj tak málo...
Popri všetkých letných dobrodružstvách preto rozhodne nezabudni aj na svojich príbuzných, starých známych, susedov a iných ľudí, ktorých poznáš, no mnohokrát (neúmyselne) prehliadaš. Pre každého z nás je to niekto iný. 
Takýto čas je na nezaplatenie. Neočakávane nás totiž napĺňa pocitom hlbokého pokoja a vnútornej radosti, ktorú dáva Boh. A tá je účinnejšia než akékoľvek antidepresívum ??.
Môj tip: Zavolaj, naplánuj si návštevu, alebo tú „tvoju osobu“ len tak niečím poteš. Nemusí ísť pritom o nič extravagantné ani prehnané. Aj jednoduché gesto vie spraviť obrovskú radosť na oboch stranách.


Martina Bednáriková

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!