Ako môžem byť pre ženu atraktívny

Mám jej čo darovať? Čím ju môžem očariť? Ako každý dospievajúci chlapec som mal v hlave kopu otázok, ako dokážem zaujať svoje budúce dievča? Mám na to, aby som bol pre ňu ten pravý a vhodný? Čo ak jej predstavy budú úplne iné a čo ak sa žiadnej páčiť nebudem?

Ako môžem byť pre ženu atraktívny

​Každý z nás, mužov, pozná, aký je to pocit, keď sa nám práve ona zapáči, máme chuť jej to povedať, no nevieme ako, snažíme sa nabrať odvahu a premýšľame nad vhodným spôsobom. Hľadáme cesty a často aj šialené, len aby sme ju nejako zaujali. No nie každý náš nápad môže byť dobrý, pretože nemusí dopadnúť najlepšie, a potom už môže byť neskoro...

Nechcem vám tu písať žiadne návody, ako zbaliť dievča, pretože tie sú nám zbytočné a úprimne? Žiadne neexistujú... Každá jedna žena, rovnako ako každý jeden muž sme iní, vždy nás na tom nežnom pohlaví zaujme niečo iné a podobne aj ženy. Im sa na nás mužoch tiež páči vždy niečo iné. Preto každý z nás si musí uvedomiť, že je originál, je jedinečný, stvorený na Boží obraz. Veď Boh nás chcel presne takých, akí sme a presne tam, kde sa nachádzame.
 

„Muž nesie obraz Boha vo svojej sile, ani nie tak vo fyzickej, ako v sile duše. Nezávisle na tom, či pozná alebo nepozná, čo sa píše v Biblii, pokiaľ by mal muž vedieť v živote len jednu vec, tak vie to, že bol stvorený na to, aby to zvládol.“


Každý jeden muž musí nájsť najprv Boha, seba a až potom môže nájsť svoju spriaznenú. Preto potrebujeme najprv spoznávať seba a Boha. Musíme si budovať vzťah s Otcom, lebo len On nás môže správne nasmerovať. Pomôže nám spoznať našu hĺbku duše a bude nás formovať na skutočných Božích bojovníkov, na rytierov, ktorí ochránia ženy pred nebezpečenstvom tohto sveta. Tých, ktorí majú odvahu čeliť nástrahám tohto sveta. Raz pri čítaní knihy od Johna Eldredge Divoký v srdci, som prišiel k jeden veľmi potrebnej myšlienke pre nás mužov:
„Muž nesie obraz Boha vo svojej sile, ani nie tak vo fyzickej, ako v sile duše. Nezávisle na tom, či pozná alebo nepozná, čo sa píše v Biblii, pokiaľ by mal muž vedieť v živote len jednu vec, tak vie to, že bol stvorený na to, aby to zvládol.

Popri všetkých tých otázkach, či máš na to, či to dokážeš, niekde v hĺbke svojho srdca vieš, že to ide, niekde v tej nespoznanej hĺbke tvojej vlastnej duše vieš, že je niečo, čo ti hovorí - máš na to! No prv, ako niečo podnikneš, zamysli sa nad tým, či si budete mať čo povedať, či si budete rozumieť. Modli sa za to a modli sa aj za ňu, aby ti Boh pomohol v tvojom rozhodnutí. Pretože nie každá, ktorá sa ti zapáči, môže byť aj tá správna. Preto prv, ako sa rozhodneš o ženu bojovať, premýšľaj a modli sa za správne rozhodnutie. Ale pamätaj, nech tvoja modlitba je slobodná, lebo “nie moja, ale tvoja vôľa nech sa stane”. Keď už budeš rozhodnutý, potom jej to povedz a bojuj o jej srdce, buď zdravo sebavedomý a zahoď strach, lebo ten ti nepomôže. Ona je tá Kráska, ale ty si ten, čo ju má chrániť, tvoje rozhodnutie činí to, že budeš ochrancom jej srdca na celý život.

Ale teraz pekne postupne:
 

1. Vzťah s Bohom

Hľadaj radosť v Pánovi a dá ti za čím túži tvoje srdce (Ž 37,4). To sú prvé slová, ktoré mi napadnú k vzťahu s Bohom. Pretože ak nemáš Boha, nemáš nič a nemáš sa ani o koho oprieť, keď nevládzeš, zachytí ťa vždy, keď padáš. On je ten, kto do teba vložil tvoje túžby, sny a plány. Preto potrebuješ práve tento vzťah, spoznáš Jeho i seba.
 

Boh nie je automat, do ktorého vhodíš mincu a vyhodí ti tvoje želanie na počkanie.


Ak v Ňom budeš hľadať radosť, ak budeš k Nemu prichádzať v každom čase v šťastných aj smutných chvíľach, tak On ťa vypočuje. Nezabúdaj na to, že Boh nie je automat, do ktorého vhodíš mincu a vyhodí ti tvoje želanie na počkanie. On vie veľmi dobre, kedy čo potrebuješ a dokedy musíš ešte čakať. A ak uzná za vhodné, že to nepotrebuješ, tak to bude preto, že má pre teba niečo omnoho lepšie. Čas, ktorý ty musíš prečkať je časom, v ktorom buduje tvoj charakter, kde ťa učí pokore a poslušnosti, skúša ťa, či si hodný toho daru, ktorý má pre teba.
 

​2. Objavuj seba

Potrebuješ objaviť seba. Ten čas, kedy si sám, prv, ako príde skutočný vzťah, je veľmi vzácny a potrebný. Nie je to čas na hľadanie vzťahu, aj keď všade do teba tlačia, že byť single už nie je v móde. Práve naopak! Oni zabudli na to, aké úžasne to obdobie je. Venuješ sa škole, priateľom, voľnočasovým aktivitám, prípadne máš nejakú prácu, máš čas na čokoľvek si zmyslíš. Je to obdobie, kedy poznávaš, čo v tebe je.

Učíš sa zvládať situácie, pripravuješ sa na ten svet, ktorý ťa čaká. Potrebuješ prevziať zodpovednosť sám za seba, aby si raz mohol prevziať zodpovednosť za svoju milovanú, za svoju budúcu rodinu, ktorú má Boh pre teba pripravenú. Je to čas, v ktorom spoznávaš hĺbku svojej neskrotnej duše, ktorá sa v tebe ako v mužovi nachádza, cítiš a nachádzaš svoje túžby, sny, ktoré sa učíš ovládať a usmerňovať.
 

​3. Čistota

Čistota je k životu veľmi potrebná. Tak, ako je potrebná telesná, tak potrebuješ formovať aj tú duševnú (čistotu myšlienok, srdca). V niektorých prípadoch je potrebná ešte omnoho viac. Potrebuješ byť čistý, voňavý, chceš sa páčiť ľuďom okolo seba. Máš v sebe túžbu a pre ňu aj niečo teda robíš, ak chceš dosiahnuť úspech u dievčaťa, ktoré sa ti páči.
 

Žena je stavaná ináč ako muž, nemusí si uvedomiť, že to, čo robí, môže teba rozpaľovať, a preto dávaj pozor nielen na svoje činy, ale aj na jej, preber zodpovednosť za oboch


Avšak máš v sebe ešte omnoho viac, tú podstatnejšiu čistotu, ktorú nesmieš zanedbávať, ak chceš mať raz plnohodnotný vzťah. Celý život totižto bojujeme s tým, čo nám dávajú médiá. Z každej strany na nás kričia: “Ak si s niekým nespal, tak nie si v kurze.” No nič nie je dôležitejšie, ako mať čistý pohľad na ženu, čistý pohľad na svoje vlastné telo. Keď nájdeš úctu k svojmu telu, ak pochopíš, že si presne taký, akého ťa Otec chcel, potom tvoja budúca bude mať istotu v tebe, že ju budeš vedieť prijať takú, akou je. No potrebuješ k tomu mať aj čisté myšlienky, aj srdce. Potrebuješ vedieť ustrážiť aj svoje myšlienky, svoje činy a skutky, aby ste rástli v čistote. Žena je stavaná ináč ako muž, nemusí si uvedomiť, že to, čo robí, môže teba rozpaľovať, a preto dávaj pozor nielen na svoje činy, ale aj na jej, preber zodpovednosť za oboch, pretože ak to dokážeš, budeš skutočným mužom, ktorý si svoju ženu zaslúži.
 

​4. Buď v spoločenstve mužov

Len skutočný muž môže z chlapca vychovať ďalšieho skutočného muža, iba taký mu môže odovzdať, čo v skutočnosti znamená byť skutočným mužom a čo všetko to so sebou nesie. V kruhu skutočných mužov si schopný poznať sám seba, pri spoločných aktivitách alebo pri rozhovoroch. Ten čas, ktorý s nimi prežívaš, ťa formuje, pri nich objavuješ svoju mužnosť, svoju silu i divokosť.

Toto posolstvo by mal vždy vedieť odovzdať otec svojmu synovi, no nie vždy to tak je, a preto je veľmi dôležité mať vzťah s Bohom. Lebo On je Otcom, ktorý na teba nezabudne nikdy. Jemu vtedy treba veriť a odovzdať to všetko a On sa postará. Dá ti poznať ľudí okolo seba, ktorí ti pomôžu formovať sa. Nájdi si dobré spoločenstvo, pretože v ňom nájdeš aj formáciu, nájdi si správne mužské vzory, ktoré ti budú schopné odovzdať skutočné duchovné hodnoty. Niekedy to trvá nájsť správnych ľudí, chce to čas, kým ich stretneš, ale netreba sa vzdávať a nesmieš podľahnúť, ak to trvá, veď všetko má svoj čas a svoje miesto.
 

5. Neboj sa byť odvážnym

Aký je to skvelý deň, sedíš doma, hráš nejakú fajn hru, čo práve vyšla, prípadne sedíš pred telkou a kukáš na nejaký seriál. Sem-tam sa zdvihneš, vezmeš si z chladničky niečo dobré pod zub alebo len preto, že niekto klope na dvere a treba otvoriť, či preto, že si zabudol svoj mobil vo vedľajšej izbe a nevieš, čo je nové na Facebooku, Instagrame, prípadne či ti niekto nenapísal. Teraz mi povedz, čo je na tomto odvážne? Veď sedíš v pohodlí domova a nič neriskuješ... Toto ťa skutočne baví?!
 

Tvoja podstata, že si muž potrebuje cítiť aj nebezpečie a adrenalín, chceš objavovať a určite túžiš aj niečo dokázať.


Je potrebné opustiť kruh svojho pohodlia. Potrebuješ a kdesi v sebe cítiš, ako ti niečo chýba. Chceš zažiť niečo bláznivé, odvážne. Už len tvoja podstata, že si muž potrebuje cítiť aj nebezpečie a adrenalín, chceš objavovať a určite túžiš aj niečo dokázať. Tak už neseď doma a utekaj von! Opusť všetko, čo v tebe zabíja slobodu a neboj sa riskovať! Buď odvážny a neboj sa vystúpiť z davu, neboj sa toho, kto si a ukáž, čo v tebe je. Odvaha nie je v tom, ísť s davom.
 

​6. Nevzdávaj sa v boji

V dnešnej dobe vedieme kopu bojov so všetkým okolo, nie len s ľuďmi, ale i s vecami, časom, závislosťami a ešte kopou iného... Vstávaš ráno a už len vtedy bojuješ, lebo sa ti nechce z postele, máme problém sa premôcť a spraviť, o čokoľvek nás požiadajú. No všetko nás to niečomu učí. Pripravuje nás na budúcnosť, na vzťah, na prácu, v ktorej budeme. Učí nás to pokore, vytrvalosti, trpezlivosti, schopnosti načúvať druhej osobe, vedieť sa postarať o seba a raz aj o rodinu, možno o spoločenstvo či nejakú firmu... nikdy nevieš kam ťa nohy zavedú.

Pripravuješ sa na to, že povedieš boj o svoje srdce, svoju myseľ či svoju vieru, musíš vedieť stáť si za svojím názorom, nebáť sa presadiť, keď príde čas. Ale dávaj pozor, aby si neprepadol falošnosti a falošným predstavám. Nemôžeš zabudnúť na to, kto si a kým si. Si originál a nikdy taký, ako ty už nebude. Tak tú šancu, prosím, nezahoď. Tvoja budúca určite ocení tvoju originalitu a tvoj boj o ňu. Ale varujem ťa: Boj o ženské srdce je bojom na celý život!
 

​7. Ochraňuj krásu

Máš okolo seba množstvo dievčat, veľa ich stretneš na škole, pri cestovaní, v práci, proste nespočetné množstvo počas dospievania. Mnohé ostanú kamarátky, iné spoznáš len na krátky čas a viac sa neuvidíte, na mnohé sa usmeješ a ona ti vráti tvoj úsmev, keď kráčaš po ulici a iné len prejdú okolo. Je v nich nekonečná a pre nás mužov nepochopiteľná krása.
 

Krása, ktorú ty ako muž musíš chrániť, nie je to tvoje nejaké rozhodnutie či chceš alebo nie, je to tvoja povinnosť. Chrániť ju pred zlým a nástrahami a často aj pred nami mužmi, ochrániť ju aj pred samým sebou.


Skutočná mužskosť nespočíva vo svaloch, ani v bohatstvách tohto sveta, dokonca ani v tom, koľko si mal žien či koľko piatkov si prehýril. Ani silné či hrubé reči z teba nespravia chlapa.

Je to o tom, opustiť svoje pohodlie a riskovať, nebáť sa ísť do neznáma. Ako skutočný muž, musíš prevziať zodpovednosť za svoje činy i rozhodnutia. Potrebuješ byť zakorenený vo svojej viere, no nepotrebuješ to len ty, ale aj ľudia okolo teba, zvlášť to raz bude potrebovať tvoja žena a tvoje deti. Ženám sa páči muž, ktorý vie, čo chce, stojí si za tým, čo povie a je presvedčený o svojej viere. Taký, ktorý dokáže niesť aj následky za svoje rozhodnutia. Vie si presadiť svoje a necúvne od svojich názorov a rozhodnutí! To však neznamená, že každý jeho názor bude teraz správny, muž si je totižto vedomý, že sa učí celý život, a preto je otvorený novým veciam od okolia, no vie si správne vybrať.


Autor: Juraj Štefánik

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!