Ako upiecť dobrý vzťah?

Keď som bola menšia, rada som sledovala mamu pri varení. Keď nad tým teraz rozmýšľam musela som jej častokrát aj prekážať, ale čo je to oproti materinskej láske. Dnes už veselo vypekám a varím sama, v kuchyni experimentujem a vytváram vlastné recepty. Nepochybne je to aj zásluha mojej mamy, že varenie a pečenie sa stáva pre mňa vášňou a záľubou.

Ako upiecť dobrý vzťah?

Nedávno mi napadlo, ako jednoducho je vytvoriť vlastný recept, ak človek pozná základné suroviny a má akú takú znalosť o varení. Potom stačí už iba pridať suroviny podľa vlastnej chuti a výtvor je na svete.

Podobne je to so vzťahom. Stačia „suroviny“ na kvalitný základ a ostatné pridať podľa chuti. Je to však také jednoduché?

S priateľom (vlastne aktuálne už snúbencom) sme spolu 3 roky. O pol roka chceme náš vzťah uzavrieť pred Bohom a ešte stále „dochucujeme“ náš vzťah a hľadáme správne prísady. Za ten čas sme prišli na mnohé chyby, ktoré sme robili, ale naopak aj na to, čo nám prospieva.

Suroviny:

Spoločné záujmy- Je pre nás dôležité mať aktivity, na ktorých sa podieľame spolu a môžeme sa na ne aj tešiť. Či už je to pozeranie filmov, cestovanie alebo výlety do prírody-  vzťahu to veľmi prospieva.

Rozdielne záujmy- Aj keď by to mala byť láska, čo hory prenáša, každý potrebuje stráviť čas sám so sebou. Nevypláca sa byť za každú cenu ako jeden. Každý potrebuje slobodu a u mužov to platí dvojnásobne. A tu sa dostávame k ďalšiemu bodu.

Dôvera- Ako by povedala moja sestra: „Mužov musíš nechať zalietať.“ Aj zlatá klietka je stále iba klietka.

Komunikácia- Pre mňa jeden z najpodstatnejších bodov. Neviem, kde a či by sme v našom vzťahu boli bez neustálej komunikácie, vyrozprávania si problémov a rozhovorov o tom, čo od života a budúcnosti čakáme.

Priateľstvo- Priznám sa, že sa mi častokrát stáva, že na moment zabudnem, že spolu chodíme a chceme založiť rodinu. Je to osoba, ktorá mi rozumie, poradí, uteší a porozpráva sa so mnou o všetkom. Jednoducho skvelý kamarát – asi preto, to zabúdanie. smiley

Boh na prvom mieste- Pre vzťahy založené na viere určite podstatná vec. Pre nás tá najpodstatnejšia. Riadime sa heslom: „Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a všetko ostatné dostanete navyše.“ (Mt 6:33)

Rešpekt- V Biblii je častokrát spomenuté, že žena má poslúchať svojho muža. Ako mladšiu ma to vedelo neraz dostať do vývrtky. No dnes, keď som trošku vyzrelejšia začínam chápať význam týchto slov. Muž má byť hlavou rodiny a máme ho rešpektovať. Avšak nezabúdajme, že to platí aj z druhej strany. Vystihuje to výrok: „Muž má viesť, ale sa aj má nechať viesť.“

Nenechať si do vzťahu rozprávať- Nestranný názor rodiny a blízkych je neopísateľne dôležitý! No nikto iný, ako vy dvaja vo vzťahu nie je a nevidí doň tak, ako vy.

Ticho nič nerieši- Urazenosť, trucovité ticho a tá známa veta: „Však ho nechaj dobre vydusiť!“ vo vzťahu nemá čo robiť. Nevypovedané a problém sa tichom akurát medzi vami dusí a prevára. Je otázkou času, kedy vykypí.

Zvyky- Je krásne si zaviesť do vzťahu spoločné rituály ako napr. každoročné písanie listov, romantické gestá a pod.

Výmena názorov- Dlho som nechápala, prečo sa do sladkých koláčov pridáva aj štipka soli. Pochopila som až neskôr – zvýrazní jeho sladkú chuť. Vo vzťahu nie je na škodu si čas od času vymeniť názory, ak je to potrebné. Aj tie pre nás najúžasnejšie páry musia riešiť nezhody. Nie je na tom nič zlé, ak sa to deje v pokoji a nie kriku či nezvládateľnom hneve. Pre vzťah funguje takáto výmena názorov ako tá štipka soli – posilní ho.

Neriešiť zásadné veci hladní či unavení (ba nebodaj obe dokopy)  smiley

Surovina surovín na záver: „Nech sa všetko medzi Vami deje v láske!“ (1Kor 16:14)
Ako som už na začiatku spomenula, recept sa vzťah od vzťahu líši podľa chuti. Nám však sadol tento, no dolaďovať ho budeme musieť celý život. :)

Autor: Klaudia Kališová

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!