Byť kráľovnou aj v prachu

Sám kráľ zatúžil za tvojou krásou; on je tvoj Pán, vzdaj mu poklonu (Ž 45:12).
Vo svete, okolo mňa je príliš zlomených žien a dievčat. Žien, ktoré nepoznajú svoju hodnotu a identitu. Nebola im ponúknutá, nevšímali si ju, odmietali, zavrhli, alebo bolo pre ne príliš ťažké o ňu bojovať. Až príliš osobne si v tejto chvíli uvedomujem ako sa tieto pocity môžu skrývať pod povrchom a zrazu tak náhle odkryť.
A niekedy môže ísť doslova o život...

Byť kráľovnou aj v prachu
Foto: © pexels.com

Keď som mala asi 15 rokov, začala som sama zápasiť s pocitom menejcennosti a nedostatočnej identity. Možno sa to odvíjalo od toho, že som sa necítila docenená a milovaná zo strany rodičov. Necítila som sa dostatočne krásna a úspešná. Viera však pre mňa začínala kvitnúť ako malý púčik a ja som sa rozhodla hľadať, čo to teda tá identita je. 

Začala som čítať rôzne knihy, špeciálne odporúčam Očarujúcu od Johna a a Stasi Eldredge, a samozrejme, aj môj plán prečítať celú Bibliu priniesol veľké objavy. Začala som chodiť ku sestrám Františkánkam, ktoré sa nám dievčatám naozaj úpenlivo venovali. A tak som si uvedomila, že prvým krokom k uzdraveniu a hľadaniu svojej identity je chcieť. Veriť, že tu nie som náhodou a Pán Boh za mňa celý ten čas bojuje a klope na moje srdce. A aj keď sa tak ešte necítim, verím, že Pán Boh mi časom ukáže cestu k milovaniu samej seba. Ale v prvom rade, chcem spoznať Jeho srdce.

Pán Boh za mňa celý ten čas bojuje a klope na moje srdce.

Ďalším krokom je stíšenie. V knihe Ozeáš sa píše: „Preto hľa! Vyvábim ju, zavediem na púšť a prehovorím k jej srdcu” (Oz, 2:16).  Keď chceme postaviť pevný dom, musí mať dobré základy, byť z dobrých materiálov. Musíme vybrať vhodné miesto. Tak isto je to aj s nami. Nemôžeme chcieť, že všetko príde hneď a teraz. To chce trpezlivosť. Ach, ako milujem Ozeáša. Naozaj ma táto kniha sprevádza celý môj život. Pán nás zavolá na púšť. Je tam ticho, zmietajú sa búrky, opäť prehrmia. Môžeme počúvať, plakať a objavovať pravdy. Skúmať sa. Toto obdobie stíšenia sa podľa mňa v mojom živote bude opakovať ešte veľa ráz. Ďalej sa píše: „Zasnúbim si ťa naveky, zasnúbim si ťa v spravodlivosti, práve, láske a v milosrdenstve” (Oz, 2:21). Keby sme len tak boli ochotné počúvať ticho! Ako veľa by sme sa dozvedeli.

Radikálnosť je veľmi neobľúbený pán. Často si nájde kamoša Kompromisa. Keď iný takto, ja takto. Pozor! Keď si nie si istá, vráť sa k stíšeniu. Ak si praješ byť odvážna, nestane sa to len tak. Veľmi pravdepodobne budeš musieť podstúpiť skúšku, ktorou túto hodnosť dosiahneš. Ale ty sa nemusíš báť, pretože táto skúška je už vopred vyhratá. Nie si sama. Skôr než niekam vkročíš, ver, že Ježiš tam bude ešte pred tebou. Dívaj sa za horizont. Buď radikálna v pravde a láske. Vo všetkých svojich činoch. 

Skôr než niekam vkročíš, ver, že Ježiš tam bude ešte pred tebou. 

Odpustenie. Och, tak dôležité. Veľmi som sa modlila, aby mi moji rodičia viac ukazovali svoju lásku, ale odpoveďou bolo, že musím začať milovať prvá. Tak som každý večer, pri každom lúčení, dala rodičom pusu, objala ich a dala krížik na čelo. Najskôr som sa hrozne hanbila, ale časom sa to stalo zvykom a jednoznačne to začalo veci a atmosféru v mojej rodine meniť. Krok po kroku som sa začala učiť byť úctivejšia a odpúšťať. Každý deň. Rodičom, priateľom, všetkým, čo v daný deň rozbúrili moje emócie. Odpustenie je skutok lásky. Milovať iných ako seba samého. Funguje to aj naopak. Keď miluješ druhých, začneš milovať seba. 

Budovanie. Venuj čas sebe. Nechoď do vzťahu, kým nie si pripravená. (Aspoň na maximálnu možnú mieru, lebo 100% nebudeš nikdy :D). Plň si sny. Búraj predsudky. Cestuj, objavuj a buduj samu seba. Časom som zistila, že vzorec života podľa našej spoločnosti mnohokrát prináša skôr zmarené životy ako splnenie amerického sna.  Kráčaj proti prúdu. 

Posledná vec, ktorú si musíš uvedomiť, že byť Kráľovnou to nie je len tak. Veru... žiadny instagram, facebook, nahodený look ti nepomôže, keď si zoči-voči svojmu Kráľovi. Pretože On vie takú úuuužasnú pravdu. 

Ty nemusíš byť dokonalá. Môžeš zlyhať. Môžeš padať a vstávať. A opäť spadneš. Nevadí. To je tak. Byť kráľovnou je aj o tom... prehrávať, no nikdy nezabudnúť, že nie si sama. A o tom je podľa mňa identita. Niečo, čo je v tebe tak pevné a pravdivé, že to jednoducho nemôže zhorieť. Láska Boha, ktorý išiel na kríž. Zomrel za teba. Nie tak tradične, že ti to už príde ako rozprávka. Ale tak naozaj. V bolesti, ale ty si toho hodná. A preto vždy,  keď budeš v prachu, to je jediné na čom záleží. Ty si Jeho kráľovná. Nezahoď to.

He's calling
Wake up child
It's your time to shine
You were born for such a time as this
All we need is Your love
You captivate me.... (Jake Hamilton)

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!