Čo to vlastne znamená bojovať o ženu?

Mnoho mužov sa ma pýta: „Áno, viem, že mám o ženu bojovať, ale čo to vlastne znamená? Čo je málo a čo je priveľa? Ona sa teda nemusí snažiť vôbec? Nemôže mi dať aspoň nejaké signály či znamenia?“ Na všetky tieto otázky sa pokúsim v tomto článku odpovedať.

Čo to vlastne znamená bojovať o ženu?

​V prvom rade chcem zdôrazniť, že tak ako v ničom na svete, ani v tomto neexistuje univerzálny návod platný pre všetkých a na všetko. Nedávno sme na našej facebookovej stránke zdieľali túto myšlienku, ktorá sa aj mne osobne veľmi páči:

„Muž je stvorený na to, aby bojoval. Bojoval o srdce ženy. Ak sa mu žena odovzdá hneď na začiatku, ešte pred manželstvom, o čo má potom bojovať? Vzali ste mu to. A tým aj ponížili, ako jeho, tak i seba. Muži chcú bojovať o nás, ženy. Ale v tejto dobe to majú veľmi jednoduché, nemusia bojovať. Majú hneď to, čo chcú. Zamyslime sa nad tým. Ak mu ukážeš, že si seba vážiš a že nedostane hneď to, čo chce, stane sa jedna z dvoch vecí. Buď stratí o teba záujem a bude si hľadať ľahšie trofeje, alebo bude o tvoje srdce bojovať, uvidí, aká si silná a bude si ťa o to viac vážiť a milovať. A získaš muža, nie chlapca!“

Ja osobne tiež súhlasím s tým, aby muž bol ten, ktorý urobí prvý krok a vezme na seba riziko sklamania a odmietnutia. Nesúhlasím ale s tým, že žena nemá robiť vôbec nič a že nesmie byť aktívna. V mnohých prípadoch to ani nie je možné. Aj my, keď sa zamilujeme, dávame prirodzene najavo svoje city. Bolo by to neúprimné a pokrytecké konať inak. Odrazia sa v našom pohľade, úsmeve, správaní. Môj názor je ale taký, že žena by mala napriek všetkému trošku mierniť tieto svoje prejavy a čakať, ako sa k tomu dotyčný muž postaví.
 

Čo to v praxi znamená bojovať a uchádzať sa o ženu?

Prejdime teda k tomu, čo to v praxi znamená bojovať a uchádzať sa o ženu. Pomôžem si príkladmi, ktoré nám veľmi často ľudia na stránke píšu do správy. Väčšinou ide o to, že sa chalan zaľúbi do dievčaťa, ktoré ho berie len ako kamaráta, alebo je dokonca zadaná a on sa neprestajne snaží, usiluje, všetko pre ňu vybavuje, robí možné aj nemožné, aby napokon zistil, že to nikam nevedie. A ja sa odvážim povedať: Samozrejme!

Myšlienka, ktorú som citovala vyššie, povzbudzuje ženy, aby sa nedávali ľahko. Aby zo seba nerobili ľahkú korisť. Často ženám opakujeme a vytýkame im ich oblečenie, líčenie, správanie a vôbec každé zbytočne lacné a vyzývavé správanie. Učíme ich, že si ich žiadny muž nebude naozaj vážiť, ak si ony v prvom rade nebudú vážiť samé seba. Ak ukazujú a ponúkajú lacno všetkým naokolo to, čo by mali nechať ukryté len pre oči jediného človeka. Musím sa ale opýtať, nerobíte to vy, muži, rovnako?

Všetky tie pozornosti, služby, doučovania, hodiny vykecávania a počúvania, pozvania a platenia, ktoré ponúkate dievčatám, s ktorými nie ste vo vzťahu? Vaša mužská sila, vaše schopnosti, talenty a zručnosti, váš cenný čas, ochota, to všetko dávate zadarmo a ponúkate dievčatám, ktoré si to nevážia. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale toto vaše správanie hovorí to isté, čo vyzývavosť v prípade žien. Nevážim si sám seba. Samozrejme, že si vás nebude vážiť ani nijaká žena.
 

Nekonajte veci preto, aby ste za to boli odmenení. Láska, úcta, vďačnosť sú veci, ktoré sa nedajú kúpiť ani vynútiť.


Nehovorím, aby ste teraz rad radom prestali pomáhať babke na ulici s nákupom alebo nevymenili susede koleso na aute či neopravili spolužiačke pokazený počítač. Ide skôr o to, aby ste to, čo robíte, robili nezištne. Nekonajte veci preto, aby ste za to boli odmenení. Láska, úcta, vďačnosť sú veci, ktoré sa nedajú kúpiť ani vynútiť. Hovorím o tom, aby ste si strážili to najcennejšie, čo máte a neponúkali žene, ktorá sa vám páči (alebo vás priťahuje) všetky benefity vzťahu, ak ona o vzťah s vami nemá záujem. Nechajte si to najlepšie, čo je vo vás, pre tú jednu jedinú. Ukážete tak, že aj vy máte svoje hranice, že sa nedáte zneužívať a že poznáte svoju hodnotu. Muž, ktorý sám sebe preukazuje úctu, je pre nás to najpríťažlivejšie stvorenie.
 

Teda ako dvoriť žene?

Určite nie tak, že pre ňu budeš poskokom, bútľavou vŕbou, šoférom, otcom a ktovie, čím ešte. Buď jednoducho úprimný a čestný v správaní voči nej. Najprv premýšľaj, rozlišuj, pýtaj sa a modli, až potom prehovor a konaj. Nehovor a nesľubuj jej niečo, čo by si hneď na druhé ráno ľutoval. Netlač na pílu. Jednoducho buď prirodzený. A ak si si istý tým, čo k nej vo svojom srdci cítiš, tak jej to proste povedz. V pravý čas a za správnych okolností.
 

Každý máme svoj vlastný jazyk lásky a je dôležité poznať ten svoj, rovnako ako jazyk lásky človeka, o ktorého sa chceme uchádzať. 


Určite sa nedá zovšeobecniť, čo na ktorú ženu platí. Každý máme svoj vlastný jazyk lásky a je dôležité poznať ten svoj, rovnako ako jazyk lásky človeka, o ktorého sa chceme uchádzať. Prosím, nie tak, že jej pošleš test na vyplnenie ☺. Na to, aby si spoznal jazyk lásky nejakého človeka, potrebuješ ho najprv poznať viac. Priateľstvo je úžasná cesta, ako byť blízko niekomu, ku komu začínaš cítiť niečo viac a zároveň vám obom dáva priestor, ako sa spoznávať a približovať a zároveň nezraňovať. Je možné, že ak naozaj bližšie spoznáš ženu, o ktorú si mal na prvý pohľad záujem, zistíš, že sa k sebe vôbec nehodíte a že si v dôležitých veciach nerozumiete. Je ľahšie vôbec nevstúpiť do vzťahu, ako z neho potom bez ujmy a zranení vycúvať.

Tu je malá pomôcka, čo sa týka jazykov lásky:

Slová uistenia: Niektorí ľudia potrebujú okrem skutkov počuť aj vyslovené a zrozumiteľné slovné vyjadrenia a uistenia. Patrí tu pochvala akéhokoľvek druhu, vyjadrenie uznania, vyznania lásky a vôbec, každá komunikácia o tom, čo jeden aj druhý prežíva.

Pozornosť: Do tejto kategórie spadá plnohodnotne strávený čas vo dvojici. Je jedno, či to bude výlet, skladanie puzzle alebo venčenie psa. Ide o čas, v ktorom ste nerušení a venujete svoju pozornosť len jeden druhému. Počúvate sa, zdieľate sa, budujete spoločné zážitky a spomienky.

Dary: Ľudia s týmto jazykom lásky vnímajú malé darčeky a pozornosti ako prejavy náklonnosti. Nemusí to byť hneď pozvanie na luxusnú večeru, občas stačí len milá pozornosť, niečo ručne vyrobené, básnička či kamienok nájdený na mieste, kde ste spoločne strávili pekné chvíle.

Skutky služby: Títo ľudia potrebujú lásku dokázať v praxi. Chcú vidieť snahu, pomoc a záujem. Chcú vedieť, či si všimnete, s čím sa trápia a čo riešia a či priložíte ruku k dielu.

Dotyk: S touto kategóriou treba narábať opatrne, zvlášť ak sa človek snaží žiť vo vzťahu čisto. Všetci si ale asi vieme predstaviť, ako sa dá ukázať človeku naša blízkosť dotykom, ktorý nemusí nutne prekračovať nejaké hranice. Fantáziu máte, tak vymýšľajte.
 

Priateľstvo je úžasná cesta, ako byť blízko niekomu, ku komu začínaš cítiť niečo viac a zároveň vám obom dáva priestor, ako sa spoznávať a približovať a zároveň nezraňovať.


Ako teda bojovať o ženu?

V prvom rade vo svojom srdci a v modlitbe. Pýtaj sa, či tá, o ktorú sa chceš uchádzať, je skutočne tá pravá. Ak nežije skutočne hlboký vzťah s Bohom, ak je zadaná, ak rieši povolanie do kláštora, tak nemáš o čom premýšľať. Je mnoho skvelých, slobodných a čakajúcich dievčat. Rozlišuj najprv podstatné veci a nie detaily. Ak ťa zaujala svojim výzorom, pátraj, či je tam aj niečo viac. Pretože vzťah sa na vzhľade vybudovať nedá. Buďte priatelia, spoznávajte sa. Preukazuj úctu jej, aj sebe. A ak si dospel k presvedčeniu, že ju miluješ, tak zabojuj o jej srdce a usiluj sa o zblíženie. Urči si čas, ktorý tomu chceš venovať a ak sa z jej strany nič nezmení, tak obráť list a kráčaj ďalej. Ak budeš kráčať s Bohom, verím, že ťa skôr či neskôr k tej pravej privedie. Potom už bude rozlišovanie a najmä rozhodnutie zaviazať sa len na tebe.

Držím palce!

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!