Friendzone alebo čo všetko ma Boh naučil cez odmietnutia od žien

Poznáš to.
Všimneš si ju. Je na nej niečo iné. Možno nie je úplne dokonalá, ale... konieckoncov, to ani ty. Dalo by sa niečo vymyslieť, veď máte celkom veľa vecí spoločných. V toľkých veciach je úplne super. Vieš si predstaviť vás dvoch spolu. Spoločnú budúcnosť. Držanie sa za ruky. Spoločne strávené večery a rozlúčky pri dverách jej domu.

Friendzone alebo čo všetko ma Boh naučil cez odmietnutia od žien

PRÁSK! Ani nevieš ako a už si v tom – zamilovaný až po uši. Veď je taká krásna. Už len dosiahnuť, aby sa zamilovala aj ona. Nuž a teda začneš. Snažíš sa venovať jej pozornosť, byť galantný, dobre vyzerať, sem-tam nenápadne utrúsiť kompliment, raz za čas možno nejaký trápny darček alebo kvetinu. Pozvať ju na prechádzku, do obchodu, do knižnice. A vždy keď sa objaví, striehneš ako kocúr na každý jej pohľad, gesto, slovo, úsmev. Spoločné momenty sú vždy príjemné a zároveň plné napätia. A čakáš. A dávaš zo seba maximum. A ona nič. Týždne. Mesiace. Roky. Och, Pane Ježišu, do čoho som sa to zas namočil?

Jeden by aj, ale druhý zhrozene odmieta. Voláme to friendzone. A zažil to už asi každý človek, vrátane mňa. Či už som bol na jednej, alebo na druhej strane. Pravda je taká, že v čase písania tohto článku som stále single a dokonca friendzonovaný. Myslím, že je to kvôli mojej náklonnosti k filmovej romantike a všeobecne – som tak trochu stará škola. Rozumej, nepatrím medzi tých, ktorých by nejaké trápne nie malo zastaviť. Veď čo ak ona len jednoducho nevie, že som celkom v pohode, no nie? (pokus o vtip).

S friendzonom sa poznáme už niekoľko rokov (tých dievčat bolo viac, neboj) a viem, že tento stav  dokáže kadekoho rozhodiť. A zničiť. Drsne. Bez varovania. A niekedy to poznačí na celý život. Ale napriek tomu ťa chcem, milý priateľu, povzbudiť – ak si veriaci. Boh, nech je mu za to večná chvála, nie je idiot. Nechce ti zle. Niekedy sú jeho výchovné prostriedky pre nás zvláštne, ale efektívne. Vie čo robí. Aj v prípade, že sa namotáš na nejaké dievča a ona na teba nie.

Ako hovoria moji milovaní Eldredgeovci, manželstvo je tu na to, aby sa ľudia naučili milovať. A ver mi, začať sa to učiť môžeš oveľa skôr, aj cez friendzone.

Ako hovoria moji milovaní Eldredgeovci, manželstvo je tu na to, aby sa ľudia naučili milovať. A ver mi, začať sa to učiť môžeš oveľa skôr, aj cez friendzone. Dovoľ mi sa s tebou teraz podeliť o to, čo som sa v tomto období naučil ja.

1.    Boh ťa miluje

Je to strašné klišé, ale hádaj čo. Klišé to prestane byť, keď začneš milovať ty. A zistíš, že tak, ako sa ty ideš potrhať preto, aby tvoja vysnívaná pochopila tvoje kvality a prijala tvoje rozhodnutie milovať ju, tak isto sa ide potrhať aj Boh. O tvoje srdce. O to, aby si konečne pochopil, čím všetkým kvôli tebe prešiel a že ťa nikdy neprestane milovať. A snaží sa ti všemožne dať najavo: Héj, veď ja ťa milujeeeeem.

Och, Bože, ďakujem ti za to, že si mi ukázal, ako často ignorujem tvoju lásku. Mrzí ma to. Prosím ťa, zmeň moje srdce a môj pohľad na teba. Nauč ma prijať to, že som milovaný a nauč ma milovať ťa viac, než milujem to dievča.

2.    Miluj blížneho

Keď si zamilovaný, k svojej milej sa správaš úplne ináč, než k bežným smrteľníkom. Ani ja nie som výnimkou. Mám na mysli to, že pre ňu urobím čokoľvek, že jej znesiem modré z neba, len preto, že je to jednoducho ona. A iným to neurobím, lebo oni nie sú ona. Nuž a sem-tam prídu chvíle, kedy ani neriešiš, či to je dobrý nápad, proste to urobíš, v nádeji, že v jej srdci konečne nastane zmena. Na jednej strane je to pochopiteľné. A potom mi Boh navrhol: Čo keby si sa pozeral na všetkých ľudí s takou láskou, s akou sa pozeráš na ňu? Čo keby si chcel modré z neba zniesť všetkým ľuďom?

Och, Bože. Prepáč mi, keď som niekedy hajzel a egoista. Nauč ma byť zamilovaný do všetkých. Premeň moje zmýšľanie, aby som každý deň zomieral sebe a rozdával lásku, či už ju ten človek príjme, alebo nie.

3.    Láska je nezištná

Jedna z čarovných a nehorázne brutálnych vecí na friendzone je, že nejako takto si predstavujem situáciu pred rozvodom. Jedna strana by chcela, druhá nie. A kvôli tomu je aj tá snaha prvej strany dosť vyčerpávajúca. Čo teraz? Nuž, v realite som ešte strašne mladý a ono je to predsa iba nejaká čaja, s ktorou vlastne ešte nič nemám, takže je to v pohode, ak sa na to vykašlem, ale... Čo ak budem v podobnej situácii o pár rokov? Čo ak raz budem mať túžbu milovať svoju manželku, rodičov, deti... ale oni o mňa nebudú javiť taký záujem – a ja budem v neistote, koľko dní to dokážem ťahať bez odozvy? Vydržím to? Nezlyhám?

Och Bože, ty si skvelý. Ďakujem ti za to, že toto je pre mňa dobrá škola do budúcnosti. Prosím ťa, vyuč ma v pravej mužskosti. Ukáž mi, čo je potrebné podstúpiť, aby sa zo mňa stal disciplinovaný a vytrvalý muž. Daj mi odvážne srdce a schopnosť milovať bez ohľadu na to, aká bude odpoveď.


Oslovilo ťa z toho niečo? Verím, že áno.

S Bohom sa snažím žiť už niekoľko rokov a jedným z gamechangerov, ako som už naznačil, bolo pre mňa zistenie, že on je vlastne celkom múdry. A múdrejší než ja, hoci mám také problémy zveriť mu volant do rúk.
Chcem ťa preto povzbudiť – všímaj si jeho pôsobenie v tvojom živote. Pros a ďakuj. A dôveruj – aj keď sa zdá, že je všetko stratené. Hlavu hore – to, že ťa dievča nechce, vôbec nie je koniec sveta. Myslím to doslova. Svet ešte nekončí a život máš pred sebou. A nikto z nás nevie, čo nás ešte čaká.
Už dlhší čas sa zvyknem modliť: Bože, urob zo mňa dobrého muža pre moju budúcu ženu. Slová majú moc a Boh reaguje. Robí zo mňa lepšieho človeka. A keď je podľa neho najlepšia cesta friendzone, tak prečo nie? Veď o čom je život, ak nie o tom, aby sme milovali?

Matej (25)

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!