Identita muža: Nepotrebuješ hrať formu, aby si dokázal svojmu okoliu alebo rodine, že si chlap

​Veľkú časť môjho života som prežíval v neistote, kým som a kým by som mal byť. Nikdy som nebol priebojný mladý chalan, ktorý by všetko riešil asertívne s veľkou dávkou energie. Dnes mám 26 rokov a veľa vecí som vylepšil, pretože životné skúsenosti ma premieňajú a budujú, ale nebolo to tak od začiatku.

Identita muža: Nepotrebuješ hrať formu, aby si dokázal svojmu okoliu alebo rodine, že si chlap
Foto: © freepik.com

Som prirodzene introvertnejšia osobnosť. Spustiť rozhovor alebo prebývať dlho v skupine ľudí je častokrát pre mňa veľké rozhodnutie, pretože to nie sú veci, ktoré sú pre mňa prirodzené. Dnes sa pozerám na veci inak, pretože viem, že prežívať nepohodlie nie vždy dáva signál, že niečo nie je v poriadku a mal by som vycúvať. Nepohodlie môže znamenať, že opúšťaš komfortnú zónu a dostávaš sa do zóny, kde rastieš a učíš sa nové veci. Keď som bol mladší, nevedel som to rozlišovať. Prečo?
 

Nepohodlie môže znamenať, že opúšťaš komfortnú zónu a dostávaš sa do zóny, kde rastieš a učíš sa nové veci.


Byť sám sebou je dnes najťažšia vec na svete

Formujú ťa rodičia, tlak rovesníkov a taktiež okolnosti. Prostredie, v ktorom žijeme, je tak veľmi presýtené podnetmi, že je náročné odolať a ostať sám sebou vo svojej jedinečnosti. Porovnávame sa s ostatnými, pretože žijeme v neistote, že niekto je lepší ako my alebo robí prácu lepšie ako my. Vytvárame v sebe pocit bezvýznamnosti a nepotrebnosti, pretože v sebe živíme falošný pocit, ktorý prehupne do sebaľútosti. Prehlbuje sa naša snaha byť niekým iným. Kým teda máš byť?


Keď som rozmýšľal nad témou, kto je muž a aké má poslanie v tomto svete, zistil som, že existuje veľa príručiek, kníh a informácií. Biblia je preplnená úlohou mužstva alebo otcovstva. Ako to preklopiť do môjho každodenného života? V prvom rade potrebuješ zmenu postoja a premenu zmýšľania.
 

Jeden z prvých a najťažších krokov bolo prijať to, kým som

Keď som bol mladší, nemal som pocit, že to, aký som a ako vyzerám, je úplne najlepší dizajn, akým sa Boh mohol ukázať. Bol som predsa hanblivý, introvertný a málo odvážny chalan, ktorý vždy potreboval pomoc. Boh o mne hovoril celý čas pravý opak.

Za Gedeonom prišiel anjel a povedal mu, aby šiel a vyslobodil národ Izraela. Gedeon nezaváhal a spýtal sa, či sa náhodou anjel nezbláznil. Veď bol najmenším zo svojej rodiny – určite bude aj najmenej schopným! Zdá sa ti Gedeonov príbeh povedomý (Sdc 6, 12-15)? Gedeon nakoniec porazil armádu kmeňa Madiánčanov s 300 chlapmi, ktorí ani neboli vojakmi.
 

Nie si zabudnutý chudák, ako si aj Gedeon o sebe myslel. Si Boží syn, srdcom aj telom. Nedovoľ okoliu, ani sebe považovať sa za nepotrebného.


Jeden z kľúčových momentov v tvojom živote sa stáva chvíľa, keď v tebe vyklíči odvaha a viera, s ktorou príjímaš pravdu vo svojom živote. Nie si zabudnutý chudák, ako si aj Gedeon o sebe myslel. Si Boží syn, srdcom aj telom. Nedovoľ okoliu, ani sebe považovať sa za nepotrebného. Kurz, ktorým sa budeš uberať, sa nedefinuje tým, čo si myslia o tebe iní. Tvoja misia muža je veľmi podstatná.

Ako bojovať proti pocitu menejcennosti? Hľadaj svoje silné stránky, zapisuj si svoje úspechy, rozvíjaj to, v čom si dobrý, ale vnímaj aj oblasti, kde ti to fakt nejde, pretože práve tam ťa Boh môže použiť. Obklopuj sa ľuďmi, ktorí ťa budú povzbudzovať, a nie spochybňovať.

 

Druhá fáza mojej mužnosti sa začala v momente, keď som začal žiť svoj príbeh

"Slovo robí chlapa!", som veľmi často počúval, keď som bol dieťa aj tínedžer. Nerozumel som tomu úplne. V momente, keď opustíš svoj domov a odídeš do školy alebo do práce, stávaš sa plne zodpovedným za svoje skutky. Otec mi vždy hovoril, aby som sa naučil starať sám o seba, lebo keď tu nikto nebude, ostanem sám. Nebolo to práve šťastné odovzdanie správy, lebo ja viem, že mám svoju rodinu, priateľov a Ježiša, ale jedna vec mi z toho ostala: mám byť zodpovedný a spoľahlivý, aby som sa vedel postarať o moju budúcu rodinu. Nauč sa stáť za svojím slovom, nauč sa byť zodpovedným a nauč sa neutekať. Tvoj príbeh silného a spoľahlivého muža sa začína dnes.
 

Buď odvážny, smelý, nebojácny a riskuj. ​


Keď sedel Zachej na figovníku a vyzeral Ježiša, určite nečakal, že v ten večer s ním bude stolovať. Hlavný mýtnik, nenávidený vlastným ľudom, nemal obyčajné šťastie. Zachej sa rozhodol otočiť svoj život o stoosemdesiat stupňov, pretože zobral zodpovednosť do vlastných rúk (Lk 19, 1-8). Buď odvážny, smelý, nebojácny a riskuj. Bez risku nie je Božieho kráľovstva. Aj Zachej rozdal polovicu majetku a okradnutým vrátil štvornásobok.
 

Moje srdce potrebovalo premenu, ktorá prišla, keď sa mi narodila moja prvá dcéra

Verím tomu, že zmena vo svojej forme bude špeciálna pre tvoj jazyk a osobu. Akokoľvek sa môžeš snažiť napodobniť príbeh niekoho iného, nikdy nedosiahneš toľko percent, koľko dosiahneš, ak budeš žiť svoj vlastný príbeh. Moja dcéra ma naučila, že srdce má kapacitu lásky, ktorá vie obsiahnuť omnoho viac, ako som si myslel. Boh dal svojho jednorodeného Syna na kríži (Jn 3, 16). Ak si mám predstaviť, že by som mal poslať svoje dieťa na smrť, dochádza mi kyslík už len pri tej myšlienke.
 

Nepotrebuješ hrať formu, tvrďasa alebo motorkára, aby si dokázal svojmu okoliu alebo rodine, že si chlap. 


Pred jej narodením som bol sebecký, zahľadený do seba a častokrát arogantný. Na mojej dcére mi Boh zjavil, ako veľmi mu záležalo na svojom synovi – Ježišovi. Odrazu mi koncept lásky voči nepriateľom dával zmysel. Nepotrebuješ hrať formu, tvrďasa alebo motorkára, aby si dokázal svojmu okoliu alebo rodine, že si chlap. Dokonca ti nepomôže ani veľká brada alebo tetovanie. Tvoja mužnosť pramení z tvojho srdca, zo zlomenosti pre lásku, ktorá nekončí len v tvojej rodine či medzi priateľmi.
 

Ako muž sa dnes učím mať svoje emócie a srdce pod kontrolou

Chránim tak svoju rodinu a manželku. Chrániš tak svoju priateľku. Akokoľvek náročné alebo stresové tvoje povinnosti a dni sú, udržiavaj si svoj ekosystém. Čo to znamená? Napríklad, že keď veci nebudú úplne podľa tvojich predstáv, nevybuchneš na svoje okolie a neobviníš iných z toho, ako sa cítiš. Mať ekosystém znamená, že sa nenecháš zmietať okolnosťami, ale svoj život budeš mať pevne v rukách a ty budeš určovať smer. Precvičuj si to teraz, pretože čím viac zodpovednosti prevezmeš za svoj život, tým viac skúšok a napätia príde. Snaž sa plánovať, odpúšťať, hľadať momenty, ktoré sú pre teba nepríjemné a pracovať s nimi. Neostávaj v trpkosti, pretože to zníži tvoju schopnosť udržiavať silný a zdravý ekosystém.
 

Mať ekosystém znamená, že sa nenecháš zmietať okolnosťami, ale svoj život budeš mať pevne v rukách a ty budeš určovať smer.


Ak si sa dočítal až sem, chcem ti nechať správu, že si jedinečná osoba - muž. Nikto nie je ako ty a nikto nemá potenciál ako ty. Oblasti, v ktorých prežívame najviac strachu a neistoty, sú oblasti, kde Boh cez nás najviac exceluje. Presne ako Mojžiš, keď mal ísť prehovoriť s faraónom. Presne ako Gedeon, ktorý sa skrýval. Presne ako Jonáš, ktorý sa dokonca rozhodol zutekať zo svojej misie. Všetci boli významní muži histórie, pretože sa rozhodli byť odvážni, odpúšťajúci a spravili rozhodnutie. Skús aj ty tieto tri kroky! 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!