Jednostranné vzťahy: Jeden dáva príliš veľa a očakáva príliš málo

Len čo sa zo mňa tento týždeň stala tridsiatnička, napísala som článok o niektorých lekciách, ktoré som sa za posledných desať rokov naučila. Jednou z nich bola aj lekcia, ako povedať "nie" jednostranným priateľstvám.

Jednostranné vzťahy: Jeden dáva príliš veľa a očakáva príliš málo
Foto: © freepik.com

​Keď som si neskôr v týždni prezerala emaily zo stránky True Love Dates, všimla som si niečo podobné. Mladí muži a ženy mi kládli otázky rovnakej podstaty, týkali sa však ich ľúbostného života. V e-maile, ktorý som dostala od jednej mladej slečny, sa písalo:

"Už päť rokov som vo vzťahu a pomaly sa začínam vyrovnávať so skutočnosťou, že to v podstate ani nie je vzťah. Ja som mu oddaná, ale on mne nie."

Jednostranné vzťahy: vo svete poradenstva a psychológie by sme pre ne našli viacero pomenovaní, no toto je najjednoduchší spôsob, ako ich opísať.
Tak, ako je to pri iných vzťahoch, aj jednostranné vzťahy si vyžadujú dvoch ľudí. Rozdiel je však v tom, že v jednostranných vzťahoch sa snaží iba jeden. Je to nešťastný problém, ktorý sa vyskytuje až príliš často.

Muž, ktorý hovorí, že ťa miluje už roky, no viazať sa nechce. Žena, ktorá sa vyhýba citovej intimite tým, že sa sústredí iba na svoj život a kariéru, vzťah však zanedbáva. Chlapec, ktorý ti už niekoľko mesiacov volá, esemeskuje a vypisuje emaily, no keď sa stretnete, tvári sa, akoby si neexistovala...
Priateľka, ktorá neustále tvrdí, že všetkým ostatným chlapom už zabuchla dvere, no napriek tomu sa zdá, že ich necháva pootvorené... Priateľ, ktorý chce stále fyzicky brať, no emocionálne nič nedáva späť...
 

Máš v rukách moc naučiť ľudí, ako sa k tebe môžu a nemôžu správať.


Mohla by som vymenovať stovky príkladov a som si istá, že aj ty. Podstata jednostranných vzťahov, ako sú tie vyššie spomenuté, spočíva v tom, že iba jeden človek dáva, odpúšťa, zabúda, prižmuruje oči, prekonáva, zatiaľ čo druhý iba berie.
Zaujímavé na jednostranných vzťahoch je, že nezáleží na tom, kto dáva a kto berie. Na to, aby vzťah fungoval, sú vždy potrební dvaja ľudia.

Jednostranné vzťahy vždy pozostávajú z dvoch ľudí... a to už niečo naznačuje. Znamená to, že za každým jednostranným vzťahom stojí jeden človek, ktorý dáva príliš veľa a očakáva príliš málo. Človek, ktorý sa neustále vyhovára. Ten, ktorý vzťah stále vidí z pohľadu, aký by mohol byť a nie, aký naozaj je.
Ak si uviazol v jednostrannom vzťahu, musíš o tom poriadne popremýšľať a spýtať sa sám seba – prečo? Ako to, že si dovolil, aby sa také niečo stalo súčasťou tvojho života? Prečo neveríš, že si zaslúžiš niečo lepšie? Čoho sa bojíš? Čo vzbudzuje tvoju túžbu zotrvať vo vzťahu, ktorý ti dáva tak málo, keď by sa mohol otvoriť a prijímať oveľa viac?
 

Za každým jednostranným vzťahom stojí jeden človek, ktorý dáva príliš veľa a očakáva príliš málo... Ten, ktorý vzťah stále vidí z pohľadu, aký by mohol byť a nie, aký naozaj je.


Pamätaj, že máš v rukách moc naučiť ľudí, ako sa k tebe môžu a nemôžu správať. Možno je najvyšší čas niečo zmeniť. Možno je načase začať žiť pravdu, že si pre svoj život a vzťahy od Boha zaslúžiš len to najlepšie, a nič menej. Možno je načase povedať raz a navždy “nie” jednostranným vzťahom. Ak nie teraz, kedy?

Poznámka redakcie: Tento článok je určený hlavne pre tých, ktorí s niekým chodia. Rada a povzbudenie pre ľudí žijúcich v manželstve by zneli inak.


Autor: Debra Fileta

Preklad: Lucia Kubošová

Zdroj: truelovedates.com


Debra Fileta je profesionálnou poradkyňou, speakerkou a autorkou knihy True Love Dates: Your Indispensable Guide to Finding the Love of Your Life (Pravá láska randí: Nepostrádateľný sprievodca pri hľadaní Lásky Tvojho života), kde otvorene píše o chodení, vzťahoch a tipoch, ako nájsť pravú lásku. Napísala viac než 100 článkov pre Relevant Magazine a Crosswalk.com. Je taktiež autorkou blogu True Love Dates. Nájdeš ju na Facebooku a na Twitteri.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!