Prečo by som si na sebe nedala nič umelo vylepšiť

K napísaniu tohto zamyslenia ma inšpiroval kamarát, ktorý sa pokúšal odradiť svoju známu od zákroku, ktorý podľa neho vôbec nepotrebovala. Hovoril mi o tom, že vo svojom okolí pozná mnoho dievčat, ktoré vôbec neprijímajú seba a svoje telo, a že by bolo dobré napísať niečo, čo by ich povzbudilo. Tak som sa na to teda podujala.

Prečo by som si na sebe nedala nič umelo vylepšiť
Foto: © freepik.com

Naše telo je chrámom Ducha Svätého

​Chcela som hneď na úvod začať biblicky. Áno, jasné, to už sme počuli a vieme o tom. Ale naozaj? Ak veríme, že náš život nie je náhoda, že je tu Niekto, kto nás pozná po mene a kto nás videl ešte skôr, než sme sa počali v matkinom lone, tak potom veríme aj v to, že nielenže poznal naše meno, vedel do akej rodiny, v akom čase a priestore sa narodíme, ale vedel aj to, ako bude vyzerať naše telo a aký genetický materiál si od rodičov ponesieme. Naše dary, talenty, schopnosti, celý náš vnútorný svet je krásnym obrazom Boha. A naše telo, dovolím si povedať, nie je o nič menej hodnotné. Veď sám Boh si ho na seba v Ježišovi zobral, aby sa nám stal podobným. Skúsme sa dívať na svoje telo ako na dielo výnimočného umelca, ktorý nerobí veci len tak náhodou, a ktorý nie je taký “fušer”, že sa mu občas niečo proste nepodarí.
 

Čo si ako prvé pomyslíme, keď sa vidíme ráno v zrkadle?

Podľa mňa by to mali byť práve slová žalmu: “Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne. Všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem.” Všetky Božie diela sú hodné chvály a obdivu. Všetky. Aj ja. Naozaj to dobre viem?
 

Mnohí spadli do začarovaného kruhu lži, keď uverili, že práve tá jedna vec, tá jedna nedokonalosť, ktorú na sebe vidia a ktorá im úplne zaslepila oči, je dôvodom, prečo ich život nie je taký spokojný a šťastný, ako by mohol byť, keby...


Ak hovoríme o plastických operáciách, nechcem sa dotýkať témy, kedy sú naozaj nevyhnutné. Zo zdravotných dôvodov alebo po nejakej nehode či úraze. Napadá mi tu prirovnanie k stavbe. Predstavte si, že vám ten najrenomovanejší architekt navrhne a postaví dokonalý dom úplne zadarmo. Všetko funguje, strecha nezateká, múry sú pevné. A vy by ste začali chodiť po dome a namiesto: “Ďakujem!” by ste povedali: “Môj sused má schody trochu širšie a okná trošku väčšie a kozub má na ľavej strane. Najmem si niekoho, kto mi to tak opraví.” Verím tomu, že by to bola pre architekta urážka jeho umenia a prejav veľkej neúcty a nevďaku.

Iné je, keď sa začne stena domu rozpadávať a človek si nájde niekoho, kto ju opraví. To je chvályhodné, pretože o naše telo, rovnako ako o dom, sa treba starať, aby nám slúžilo čo najdlhšie. Sú ale opravy, ktoré človek podstupuje pod rukami plastických chirurgov, skutočne nevyhnutné? Naše telo je chrámom a darom. My ho nemáme meniť a “vylepšovať”, ale chváliť zaň Pána, starať sa oň a milovať ho. Ja viem, je ťažké prijať sám seba takého, aký som, ale inej cesty niet.
 

Dievčatá, ak vás ten váš milovaný chce zmeniť, tak potom vás nemiluje. Bodka. Podčiarknuté.


Mnohí spadli do začarovaného kruhu lži, keď uverili, že práve tá jedna vec, tá jedna nedokonalosť, ktorú na sebe vidia a ktorá im úplne zaslepila oči, je dôvodom, prečo ich život nie je taký spokojný a šťastný, ako by mohol byť, keby... Keby mali dlhšie nohy, väčšie prsia, menej odstávajúce uši bolo by všetko iné. Je to jedna veľká lož Nepriateľa, ktorý sa zabáva tým, že odvracia našu pozornosť od toho, čo je naozaj dôležité a stavia nám pred oči len tú jedinú chybu, ktorá zakrýva všetko ostatné a upútava naše myšlienky celú noc a celý deň. Nie je vám to povedomé?

“Milovať budeš Pána, svojho Boha, celou svojou mysľou...” Kde je však naša myseľ? A máme to! Nepriateľ nás má tam, kde nás chcel mať. Môžem vám zaručiť, že ak si aj splníte svoj sen a jedného rána sa zobudíte a vaše telo bude vyzerať presne tak, ako chcete, nezaručí vám to spokojnosť. Za chvíľu uvidíte ďalšiu chybu a ďalšiu a roztočí sa kolotoč, ktorý nemá koniec. Alebo skôr má, ale šťastný život ním nebude.
 

Podstúpiť zákrok kvôli svojmu partnerovi?

Je tu aj druhá skupina, zvlášť dievčat, ktoré sú tak zamilované, že chcú podstúpiť zákrok kvôli svojmu priateľovi alebo možno už aj manželovi. Ja osobne si neviem predstaviť, ako v konverzácii s niekým, koho milujem, by sme mohli dospieť k vete: “Inak, zlatko, nedala by si si kvôli mne trochu zväčšiť prsia? To len tak, pristalo by ti to a viac by si sa mi páčila.” Naozaj neviem, hodí sa to niekde pri varení večere alebo po ceste do kina či nebodaj zo svätej omše? Dievčatá, ak vás ten váš milovaný chce zmeniť, tak potom vás nemiluje. Bodka. Podčiarknuté.
 

Ak ťa ten tvoj nemiluje takú, aká si práve tu a teraz, tak ťa nebude milovať ani potom. Pretože on sám nevie, čo hľadá a čo znamená láska.


Ja ako žena si veľmi uvedomujem, že je pre mňa veľmi ťažké a zraňujúce sa pred niekým odhaliť. Myslím tým teraz srdce. Sú veci, ktoré je ťažké povedať. Každý si z minulosti nesieme niečo: slabosti, pády, zlyhania, hriechy. Veľa strachu, veľa viny, veľa neprijatia. Odhaliť to pred niekým, na kom nám záleží, stojí veľa sily, lebo je tu vždy riziko, že to neunesie a opustí nás. Je to proste tak. Ale zároveň si uvedomujem, že ak by som tieto veci nepovedala, zatajila alebo sa hrala na dokonalú, vzala by som tomu druhému príležitosť, aby ma mohol milovať. Áno, práve naše slabosti sú príležitosťou a dôkazom lásky. Boh vie, že je pre nás dobré, keď sme nedokonalí! Nepoznám krajší pocit, ako keď niekomu, na kom mi záleží, odhalím niečo nepekné zo seba a zažijem od neho veľký pocit porozumenia a prijatia. Tomu sa nič nevyrovná. To je láska. Ak ťa ten tvoj nemiluje takú, aká si práve tu a teraz, tak ťa nebude milovať ani potom. Pretože on sám nevie, čo hľadá a čo znamená láska.
 

Prečo by som si teda nikdy nedala urobiť plastickú operáciu?

Pretože moje telo mi bolo dané ako dar, umelecké dielo, také, aké je a mojou úlohou nie je ho meniť, ale naučiť sa ho ľúbiť a ďakovať zaň. A tiež preto, že práve tým, že nie som dokonalá, dávam niekomu šancu, aby ma skutočne miloval. Aby prekonal svoje predstavy a očakávania a mohol rásť v tom, čo znamená vidieť, prijať a milovať druhého tak, ako ho vidí, prijíma a miluje Ježiš sám.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!