Prehnaná žiarlivosť môže zničiť vzťah. Ako nad ňou zvíťaziť?

​Neviem, či slovné spojenie “zdravá žiarlivosť” existuje, ale ak áno, tak si myslím, že vo vzťahu má svoje opodstatnené miesto. Rovnako ako určitý stupeň strachu, či skôr pud sebazáchovy, v živote človeka, ktorý mu môže niekedy zachrániť aj život. Ak by si môj manžel každý večer posielal romantické esemesky so svojou o desať rokov mladšou skvelo vyzerajúcou kolegyňou, asi by pocit žiarlivosti bol pochopiteľný.

Prehnaná žiarlivosť môže zničiť vzťah. Ako nad ňou zvíťaziť?
Foto: © pexels.com

Keď žiarlivosť pomáha, no aj ničí

Zdravá žiarlivosť môže byť dokonca za určitých okolností spúšťačom riešenia problému, ak sa na ňu zareaguje správnym spôsobom. Ak napríklad manželka či manžel objaví včas, že jeho partner si začína neprimerane rozumieť s niekým iným, zdravá žiarlivosť (či akýsi pud “záchovy” manželstva) ich môže priviesť k včasnému riešeniu tohoto problému.
 

Prehnaná a často zbytočná a bezdôvodná žiarlivosť však niekedy dokáže vzťahu poriadne “zavariť”, dokonca ho aj úplne zničiť.


Prehnaná a často zbytočná a bezdôvodná žiarlivosť však niekedy dokáže vzťahu poriadne “zavariť”, dokonca ho aj úplne zničiť.
 

Verím mu, ale…

Väčšina bojovníkov so žiarlivosťou môže úprimne milovať svojho partnera, avšak často sa kdesi v podvedomí riadi heslom: “Dôveruj, ale preveruj”. Za takýmto postojom je však stále ukrytá nejaká príčina.

Niekedy dôvodom neprimeranej žiarlivosti, môže byť len obyčajná osobnostná nezrelosť. Vtedy stačí pár nevydarených romantických filmov či článkov v bulvárnych časopisoch a semienko nedôvery vo vzťahu je na svete.

Omnoho častejším dôvodom žiarlivosti však je predošlá negatívna skúsenosť. Nedostatočná dôvera, občasné klamstvo alebo nevera, či už sme ich videli vo vzťahu svojich rodičov alebo zažili vo svojom predošlom vzťahu, môže byť automatickým spúšťačom nezdravej žiarlivosti. Rozum aj srdce môžu hovoriť: Verím mu, kdesi z podvedomia sa však vynára to “ale”.
 

Existuje z toho cesta von?

Keby neexistovala, mnohé vzťahy, ktoré vďaka Bohu dlhé roky fungujú, by už neboli. Áno, vďaka Bohu. On je tým prvým a jediným, ktorý nás môže úplne uzdraviť. Z každej choroby, bolesti, zranenia. Niekedy to urobí hneď, no neraz je potrebné prejsť postupným procesom uzdravenia. 
 

On je tým prvým a jediným, ktorý nás môže úplne uzdraviť. Z každej choroby, bolesti, zranenia. Niekedy to urobí hneď, no neraz je potrebné prejsť postupným procesom uzdravenia.


Prvou, tou najdôležitejšou vecou, ktorú môžeme pre uzdravenie v tejto oblasti urobiť, je modlitba.

- Modlitba za seba samého  (Bože, ak čímkoľvek dávam svojmu partnerovi príležitosť k žiarlivosti, zober to prosím preč, zmeň v prvom rade mňa (Mt 7,5)),

- Modlitba za partnera  (nemôžeš urobiť nič lepšie, ako prosiť Pána za uzdravenie starých rán, ktoré si Tvoj partner do vášho vzťahu priniesol, “Lebo veľa zmôže naliehavá modlitba spravodlivého.“ (Jak 5, 16)),

- Spoločná modlitba  (ak si tvoj partner uvedomuje, že v tejto oblasti potrebuje pomoc, modlite sa za to spoločne, lebo “Kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.” (Mt 18,20)),

- Modlitba za oslobodenie  (ak je žiarlivosť v človeku hlboko zakorenená a nedá sa jej ľahko zbaviť, je dobré vyhľadať kňaza alebo zrelých kresťanov, ktorí môžu v modlitbe za oslobodenie odhaliť korene tohto problému, ktoré nemusia byť navonok viditeľné.)

Veľkou pomocou v dozrievaní vo vzájomnej dôvere je komunikácia a úprimnosť. Je dobré svoje pocity v sebe nedusiť ani neskrývať, musíme sa ich však učiť pomenúvať v láske a s dostatočnou úctou voči svojmu partnerovi.
 

 Ak chceme budovať vzťah založený na skutočnej dôvere, svojmu partnerovi by sme mali klamať len vtedy, keď pre neho chystáme nejaké prekvapenie. :-)


Klamstvo, aj to, ktorým chceme svojho partnera pred niečím uchrániť, môže prinášať do vzťahu pochybnosti a tým nepriamo viesť k žiarlivosti. Ak chceme budovať vzťah založený na skutočnej dôvere, svojmu partnerovi by sme mali klamať len vtedy, keď pre neho chystáme nejaké prekvapenie. :-)

Nenahraditeľnou, pri prekonávaní žiarlivosti vo vzťahu, je vzájomná transparentnosť. Ak na to nemáme nejaké vážne (pracovné či osobné) dôvody, je dobré pred sebou nemať zbytočné tajnosti. Mne osobne dáva veľký pocit slobody a vzájomnej dôvery napríklad to, že v manželstve nemáme problém si vzájomne prečítať esemesky či otvárať poštu. Nie však s úmyslom kontrolovať sa a určite nie bez vedomia toho druhého.

Asi každý človek však v sebe prežíva aj pocity, o ktorých dokáže hovoriť len s Bohom, so svojím spovedníkom či s blízkym dôverníkom. A tým nemusí byť vždy životný partner. Preto si myslím, že sa potrebujeme učiť, v zdravej miere, ponechať svojmu partnerovi aj priestor na jeho vnútorný svet, o ktorý sa s nami deliť nebude. Ak vo vzťahu nechýba dôvera a úprimnosť, verím, že to dokážeme. Dokonca aj my ženy. ;-)
 

Nedostatky ako prostriedok k rastu

O tom, že neexistuje dokonalý vzťah či manželstvo písať netreba. Každý z nás sme si do svojho vzťahu priniesli silné stránky no aj nedostatky, v ktorých potrebujeme rásť. Ak nám na našom partnerovi vadí práve to, že potrebuje dozrievať do väčšej dôvery k nám, spomeňme si na naše slabosti, na ktorých potrebujeme pracovať my. Môže nám to pomôcť byť zhovievavejšími k tým jeho. A ak svoje vzájomné nedostatky dokážeme prijať ako výzvu k rastu, môžu sa pre náš vzťah stať prostriedkom k jeho dozrievaniu. Lebo “tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré.” (Rim 8, 28)


Autor: Mária Komendová

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!