Vieš mami, Boh ťa tak veľmi miluje

Matka sa znovu stretáva so svojím synom a dozvedá sa, že nebeský Otec čaká na všetkých z nás - svedectvo Božej lásky a Jeho ciest.

Vieš mami, Boh ťa tak veľmi miluje

Najprv sme žili celý čas v juhozápadnom Michigane. Potom som prijala prácu v malom meste vo Washingtonskom štáte. Bolo to pred pár rokmi. Šli sme tam s našou rodinou. Miesto, kam sme šli, sa nachádza na východnej časti Kaskádových vrchov. Krátko po našom príchode, v utorok po práci, môj manžel Jim šiel von, aby zobral poštu. Keď sa vrátil späť, podal mi list z oddelenia pre zdravotnú starostlivosť zo štátu Indiana.

Nevedela som si predstaviť, čo by som mohla od nich dostať. Pamätám si, ako som si pozerala list, ako som ho čítala a že mi to zabralo chvíľu, aby som ho nakoniec úplne pochopila. V liste, ktorý bol vo vnútri, bolo uvedené, že teraz mám právo dozvedieť sa informáciu o dieťati, ktoré som dala na adopciu, keď som bola tínedžerka. Vďaka Bohu, že som sedela, lebo by som odpadla. Prvá strana uvádzala meno môjho syna a jeho telefónne číslo. Nasledujúce strany obsahovali kópiu jeho rodného listu a identifikovali pár, ktorý si ho adoptoval. Sedela som šokovaná. Nemohla som uveriť, že po 23 rokoch som nakoniec mala túto informáciu.

Strávila som posledných 23 rokov rozmýšľaním o tomto mojom synovi. Zo začiatku bolo neuveriteľne ťažké jeho darovanie. Toto rozhodnutie zanechalo trvalý následok, s ktorým som veľmi bojovala niekoľko rokov po tejto udalosti. Potom som s tým bojovala menej, keď čas a aktivita mi spôsobili necitlivosť, ak nie množstvo útechy. Keď roky ubiehali, uvedomila som si, že som sa pozerala na malé deti, ktoré sa učia chodiť, alebo na deti v nákupnom centre, že som sa pozerala na niekoho, kto vyzeral ako ja, hľadala som môjho chlapčeka.

Strávila som posledných 23 rokov rozmýšľaním o tomto mojom synovi. Zo začiatku bolo neuveriteľne ťažké jeho darovanie. Toto rozhodnutie zanechalo trvalý následok, s ktorým som veľmi bojovala niekoľko rokov po tejto udalosti.

Pamätám si na čas, keď by bol promoval ako absolvent vysokej školy. Vtedy som sa pozrela na papiere, či neuvidím, či žiaden z promovaných nevyzeral podobne ako môj priateľ, ktorého som mala v minulosti. Raz, keď mal môj syn 18 rokov, som snívala, že ma nájde. Predstavila som si, že v jedno ráno by zaklopal na moje dvere. Bola by som vo svojom pyžame, vyzerala by som neupravene, ale nie príliš desivo a bola by som zvedavá, kto by mohol prísť na krátku návštevu v sobotňajšie ráno. A keď by som otvorila dvere, stál by tam mladý, vychudnutý chlap, ktorý by povedal, mami?  a objali by sme sa a pozvala by som ho dovnútra a urobila by som mu sendvič. Strávila som snívaním o tomto roky. Roky.

Tak predstav si ma teraz, mala som jeho meno a telefónne číslo vo svojich rukách. Jediné, na čo si viem spomenúť je, že som vyskočila a schmatla telefón. Môj manžel mi povedal: Počkaj! Si si istá, že si na to pripravená? Vieš, o čom budeš hovoriť?Ale ja som sa nezastavila: „Čakala som 23 rokov a nebudem čakať ani chvíľu dlhšie.“ Vytočila som číslo a ozval sa mi zvukový záznam. Pomyslela som si, „nemyslím si, že toto je niečo, o čom by som mala zanechať odkaz,“ takže som zložila. Potom som si pomyslela: „Mám jeho meno – nájdem si ho na googli!“     

Tak som prišla k môjmu notebooku, vyťukala som jeho meno a na obrazovke vyskočil link na Facebook. Pokračovala som kliknutím na link, bol tam obrázok na jeho domovskej stránke, ktorý zobrazoval zopár chlapov, ale nemohla som vidieť žiaden detail v ich tvárach. On uviedol niečo o opustení Facebooku a nechal emailovú adresu, na ktorú ho priatelia mohli kontaktovať. Vtedy som mala emailovú adresu! Tak som si sadla a napísala som email: Ty si ten Stephen, ktorého adoptovali Sean a Tanya? Ak je to tak, som tvoja biologická mama a čakala som 23 rokov a 8 dní, aby som sa s tebou mohla rozprávať.“ (Mená adoptívnych rodičov a Stephena boli zmenené pre ochranu ich súkromia).

Poslala som email a ráno som dostala odpoveď, ktorá ma už čakala: „Áno, som ten Stephen, ktorého adoptovali Sean a Tanya a rozmýšľal som o tebe 23 rokov a 9 dní! Ty si najkrajší oneskorený narodeninový dar pre mňa!“ (On mal práve narodeniny.) Nedokážete si predstaviť moju radosť! Cez email sme sa dohodli na schôdzke, aby sme sa porozprávali po prvýkrát v ten večer.

Šla som do práce v ten deň s pocitom víťazstva, akoby sa mi podarilo vzdať sa cigár. „Hej, počuli ste o mojom novom dieťati?“ Musela som zavolať rodine - bola som tak veľmi nadšená! Zavolala som moju sestru Máriu a krátko sme sa porozprávali. Bola veľmi nadšená. Potom, ako sme zložili telefón, začala hľadať na googli meno Stephena a za minútu, alebo dve mi zavolala späť. Povedala, „Laura, našla som jeho fotku a pošlem ti email, kde bude link na ňu. Musíš toto vidieť!

Ukončili sme hovor a keď som dostala jej email a klikla na link, bola tam fotka pekného mladého muža, ktorý vyzeral veľmi podobne ako priateľ, ktorého som mala v minulosti a vyzeral podobne ako môj najstarší syn. Bol oblečený v čiernej košeli a kňazskom golieri. Stephen bol v seminári. Pamätám si, že moja prvá reakcia bola, „Oh, nie, bude kňazom!“ (Nie som si istá, prečo som si to pomyslela). Potom moja ďalšia myšlienka bola, „fíha, bude kňazom! To je skôr skvelé! Nezabezpečí mi to voľný vstup do neba, alebo niečo také - to, že som mamou kňaza?

Nie som si istá, ako som prežila zvyšok dňa v práci. Nemohla som asi byť veľmi produktívna. O piatej hodine a jednej minúte som rýchlo šla domov z práce, schmatla som telefón a sadla som si na svoju posteľ, aby som čakala na to, že zavolá. Pamätám si, ako som tam sedela, zízala na telefón a kládla som si otázku, koľkokrát by som ho mala nechať zvoniť predtým než ho zdvihnem. Odpoveď bola jasná- jedno zvonenie by bolo veľa a bola by som dokonca prekvapená, ak by som dokázala nechať zvonenie dokončiť, predtým než by som odpovedala.

Potom zazvonil telefón a rozprávali sme sa 3 hodiny! Podarilo sa nám dostať sa na naše stránky Facebooku a pozreli sme si všetky fotky. Pamätám si, ako mi ukazoval jednu fotku osobitne. O nej by som bola odprisahala, že to bol môj bývalý priateľ, ktorý tam stál a nie Stephen. Bol to neuveriteľný pocit, nejaký taký, akoby som poznala niekoho bez toho, že by som ho poznala. Pocit, ktorý je ťažko opísať.

Strávili sme ďalší mesiac a pol v blízkom, takmer dennom kontakte. Počas toho času som ho skontaktovala s jeho biologickým otcom, čo bolo tiež krásne pre nich oboch. A plánovali sme sa stretnúť osobne prvýkrát na deň Vďakyvzdania. On bol v Marylande na seminári a ja som bola vo Washingtone a obaja sme plánovali letieť domov(ja do Michiganu a on do Indiany), potom sa stretnúť na pol cesty medzi domom jeho rodičov a domom mojich rodičov. Neuveriteľné, on vyrastal okolo 40 minút od miesta, kde som žila v Michigane. Stephen si vybral miesto stretnutia, grottu (jaskyňu) v areáli univerzity Notre Dame.

Ráno sme sa mali stretnúť, bola som pochopiteľne nervózna. Keď som prišla do areálu univerzity Notre Dame, zabralo mi to nejaký čas nájsť grottu, takže som meškala zopár minút. Pamätám si, že som odbočila za roh a to, že som uvidela grottu, potom som videla štíhleho chlapa, ktorý kľačal pred ňou. Stephen počul, že som prichádzala; vstal a otočil sa. Nemohla som uveriť, že on stál priamo predo mnou a bola som veľmi šťastná, veľmi potešená a zároveň v šoku. Dlhotrvajúci sen sa stal nakoniec skutočnosťou! Objala som ho druhýkrát v jeho živote. Naskočili sme do jeho auta a strávili sme neuveriteľný deň spolu. Ťažko sa nám šoférovalo, pretože sme sa chceli len pozerať na seba navzájom. On mi poukazoval mesto a zobral ma do domova, kde vyrastal a do škôl, ktoré navštevoval. Na obed ma odviezol na stretnutie s jeho rodičmi, do ich domova. Jeho mama ma volala moja „duchovná sestra“ a objali sme sa a plakali. Žiadne slová neexistujú pre opísanie toho stretnutia. Keď Stephen a ja sme trávili čas spolu, začal mi hovoriť: „Vieš, mami, Boh ťa tak veľmi miluje.“ Najprv som odpovedala pasívne: „Hej, viem.“ Zaiste som to vedela. Narodila som sa ako katolíčka a bola som vychovávaná ako katolíčka, chodila som do katolíckej základnej školy a vysokej školy, chodila som na výučbu katechizmu a na katolícku univerzitu. Samozrejme, že som to vedela, čo si myslel? Nie, v skutočnosti som nechodila veľa do kostola v tieto dni. Nechodila som vtedy, keď by som tam mala ísť, ale skôr len vtedy, keď som chcela a keď podmienky boli vyhovujúce. Do kostola som teda šla vtedy, keď som vedela, že kedy bola omša, keď som dostatočne skoro vstala, keď deti ma nepotrebovali na niečo, keď som v to ráno nebola veľmi unavená, keď všetky hviezdy boli usporiadané správne. Hej, chodila som na omšu príležitostne.

Stephen ešte pokračoval v reči, „Boh ťa tak veľmi miluje, mami. Ty si nedokážeš dokonca predstaviť ako veľmi. “ „Hej, viem, ďakujem! “Zabralo to chvíľu, ale Stephen bol usilovný a v určitom momente, keď opakoval svoje slová, pamätám si, že som urobila na chvíľu pauzu a rozmýšľala som: „Fíha, naozaj? Je to skutočne možné? Skutočne záleží na mne Stvoriteľovi celého vesmíru, Stvoriteľovi hviezd? Ako je to možné? Som malý prach v obrovskom systéme vecí. Som ničím, alebo tak blízko toho, že Stvoriteľovi by na mne nemalo záležať. Ako je to možné?

Nasledujúcu jar, Stephen ma pozval, aby som prišla do seminára a strávila týždeň s ním, aby sme len tak trávili čas spolu. Bola som nadšená, že som tam mohla ísť, hoci pamätám si, že som sa pýtala môjho manžela, „čo ak nebudeme mať dostatočne o čom hovoriť? Čo ak sa budeme nudiť navzájom? V retrospektíve, to boli skutočne hlúpe otázky. Tak veľa sme sa spolu zabávali! Našli sme tak veľa radosti so zisťovaním názorov, v ktorých sme boli podobní: našu obľúbenú farbu(modrú), najviac želané miesto, kam sme chceli cestovať(Grécko). Dokonca sme si mysleli, že sme mali rovnakú chôdzu, rovnako dlhý krok. Bola to skutočná radosť a spokojnosť, že sme zistili súvislosť spoločných vecí, ktoré sú podobné.

V jeden večer, keď som bola na návšteve, so Stephenom a s jeho kamarátom sme odišli na večeru. Tento jeho kamarát bol tiež na seminári. On nám povedal svoj príbeh obrátenia. On pracoval ako IT chlap, a v určitom čase cítil, že Boh ho volal, aby medzi nimi bol vzťah. Pomyslel si, „ak chcem spoznať môjho Stvoriteľa, ak chcem zistiť, že čo žiada, aby som urobil, potrebujem s ním tráviť čas. Potrebujem chodiť do kostola viac ako raz za týždeň, každý deň, ak môžem.

Keď som sa vrátila domov, pokračovala som s rozmýšľaním nad týmto príbehom. Dávalo mi to zmysel. Ak Stvoriteľ vesmíru ma miluje (ešte stále mi je ťažko uveriť, že dokonca pozná moje meno medzi biliónmi ďalších malých osôb z prachu), On ma pravdepodobne chce spoznať. A On pravdepodobne chce, aby som ho spoznala. Cítila som sa nejako stratene, akoby toho bolo veľa, čo som nechápala. Tak som rozmýšľala o veciach, o ktorých som vedela: Po prvé, existuje Stvoriteľ; po druhé, On ma miluje (ako by nemohol? - ja úplne zbožňujem deti, ktoré som mu pomohla stvoriť); a po tretie, musí chcieť mať vzťah s človekom, ktorého miluje. Prvý bod som vedela celý môj život - samozrejme, že existuje Stvoriteľ.

Pri ďalších dvoch bodoch som mala pocit, ako keby som si ich uvedomila práve prvýkrát na osobnej úrovni. Ak sa ma niekto predtým spýtal, či si myslím, že nás Boh miluje, bola by som povedala: „Samozrejme, že nás miluje.“ Ale vždy som si myslela, že nás miluje, akoby ste milovali veľký hučiaci dav na koncerte - niektorí z nich sú milí a niekedy sú extra zábavní na pozeranie. Bol to vzdialený druh zovšeobecnenej lásky bez dotyku. Dokonca o čom som nerozmýšľala až do nedávna bolo, že Boh by ma mohol naozaj poznať, individuálne a osobne a považovať ma za hodnú niečoho. To bola celkom nová myšlienka pre mňa. Bolo to dokonca možné? Zrazu som si uvedomila, že mohla by som byť viac ako drobec z prachu.

Takže som robila to, čo robil aj Stephenov kamarát: začala som chodiť na omšu tak často, ako to bolo možné. Spýtala som sa svojho šéfa, či by som mohla prichádzať do práce skoro, potom odísť na krátku dobu, aby som mohla ísť na omšu o ôsmej. Pamätám si, že mal sarkastický komentár, niečo o ňom, že nechce byť dôvodom, aby som šla do pekla, potom mi dal povolenie.

V jeden deň na nedeľnej omši, kňaz sa postavil, aby predniesol kázeň a čítal toto:

,Je to pravda. Stojím pri dverách tvojho srdca, vo dne a v noci. Dokonca keď ma nepočúvaš, dokonca keď pochybuješ, že by som to mohol byť ja, som tam. Očakávam aj najmenší náznak tvojej odpovede, aj najtichšie zašepkané pozvanie, ktoré mi dovolí vstúpiť.

A chcem, aby si vedel, že kedykoľvek ma navštíviš, prídem - vždy, bez sklamania. Ticho a bez pozorovania prichádzam, ale s nekonečnou mocou a láskou a prinášam veľa darov svojho Ducha. Prichádzam s mojím zľutovaním, s túžbou odpustiť ti a uzdraviť ťa a s láskou pre teba, ktorá nie je pre teba pochopiteľná - láska, ktorej každý kúsok je tak veľký ako láska, ktorú prijímam od Otca. „Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás...(Jn 15, 9).

Prichádzam - túžim ťa utešiť a dávam ti silu, aby som ťa zdvihol a obviazal všetky tvoje rany. Prinášam ti svoje svetlo, aby rozptýlilo tvoju temnotu,  a všetky tvoje pochybnosti. Prichádzam so svojou mocou, ktorá by ťa mohla niesť a všetky tvoje bremená; so svojím milosrdenstvom, aby som sa dotkol tvojho srdca a zmenil tvoj život; a dávam ti môj pokoj, aby som upokojil tvoju dušu.

Poznám ťa úplne. Viem všetko o tebe. Všetky vlasy na hlave máš spočítané. Nič v tvojom živote nie je nepodstatné pre mňa. Sledujem ťa počas celého obdobia tvojich rokov a vždy ťa milujem – dokonca aj keď blúdiš. Poznám každý jeden z tvojich problémov. Poznám všetko to, čo potrebuješ. Poznám tvoje obavy. A áno, poznám všetky tvoje hriechy. Ale hovorím ti znovu, že ťa milujem - nie kvôli tomu čo robíš, alebo čo nerobíš - milujem ťa pre teba, pre tvoju krásu a dôstojnosť, ktorú ti dal môj Otec stvorením teba na svoj vlastný obraz.

To je dôstojnosť, na ktorú často zabúdaš, krása poškvrnená hriechom. Ale ja ťa milujem takého aký si a prelial som krv, aby som ťa znovu získal. Ak ma len požiadaš s vierou, tak moje milosrdenstvo sa dotkne všetkého, čo potrebuje zmenu v tvojom živote a bude ti dávať silu oslobodiť seba samého z hriechu a zo všetkej jeho zničujúcej moci.

Viem čo je v tvojom srdci. Viem o tvojej osamelosti a o všetkých tvojich zraneniach - o odmietnutiach, odsudzovaniach, zahanbeniach; všetko som to niesol pred tebou. A niesol som to všetko za teba, tak aby si mohol mať podiel na mojej sile a víťazstve. Viem hlavne o tvojej potrebe lásky, ako si smädný po tom, aby si bol milovaný a aby si bol uctený. Ale ako často si smädný po pýche, tým, že hľadáš lásku sebecky, usiluješ sa vyplniť prázdnotu v tvojom vnútri s pominuteľnými rozkošami - s dokonca väčšou prázdnotou hriechu! Si smädný po láske? „Príďte ku mne všetci, ktorí ste smädní... “(Jn 7, 37).Dám ti spokojnosť a naplním ťa. Si smädný po tom, aby si ťa vážili? Ja si ťa vážim viac ako si môžeš predstaviť, dôležité je zamerať sa na hodnotu smrti na kríži za teba.

Som smädný po tebe. Áno, dokonca to je ten jediný spôsob ako začať opisovať moju lásku k tebe. Som smädný po tebe. Som smädný po láske k tebe a po tom, aby som bol tebou milovaný. To vyjadruje ako si hodnotný pre mňa. Som smädný po tebe. Príď ku mne a naplním tvoje srdce a uzdravím tvoje zranenia. Urobím z teba nové stvorenie a dám ti pokoj, dokonca vo všetkých tvojich skúškach. Som smädný po tebe.

Neuvedomuješ si, že môj Otec už má perfektný plán ako zmeniť tvoj život, so začiatkom od tohto momentu? Dôveruj mi. Požiadaj ma každý deň, aby som vstúpil, aby som kontroloval a bol zodpovedný za tvoj život - a budem. Sľubujem ti pred mojím Otcom, ktorý je na nebi, že urobím zázraky v tvojom živote. Prečo by som to robil? Pretože som smädný po tebe. Všetko čo žiadam od teba je, aby si sa mi zveril úplne. Ja urobím všetko ostatné.´
 

Som smädný po tebe. Áno, dokonca to je ten jediný spôsob ako začať opisovať moju lásku k tebe. Som smädný po tebe. Som smädný po láske k tebe a po tom, aby som bol tebou milovaný. To vyjadruje ako si hodnotný pre mňa. Som smädný po tebe. Príď ku mne a naplním tvoje srdce a uzdravím tvoje zranenia. Urobím z teba nové stvorenie a dám ti pokoj, dokonca vo všetkých tvojich skúškach. Som smädný po tebe.

To ma dojalo. Cítila som ako kňaz hovoril priamo ku mne. Avšak to nebol kňaz, ktorý ku mne hovoril, bol to sám Ježiš. On bol so mnou celý môj život. Vedel o mne všetko - všetky zlé veci, ktoré som urobila a predsa ma miluje celý môj život. Aká radosť je to vedieť o tom! Aká útecha! Aká stabilita je v poznaní, že tvoj Stvoriteľ ťa miluje jedine pretože On ťa stvoril. To nesúvisí nijakým spôsobom s tým čo si urobil, alebo neurobil. On ťa miluje, pretože ty si ty. A nemôžeš to zmeniť.

Môžeš urobiť nejaké skutočne zlé a hlúpe veci a na konci dňa Ježiš bude čakať pri dverách tvojho srdca, bude klopať a čakať na teba, aby si ich otvoril, aby mohol vojsť dnu. Je to úžasný pocit vedieť, že nemôžem oňho prísť. V mojej mladej skupine ho voláme Ježiš – pozorovateľ. On je vždy s nami. On vždy bol, aj je s nami. To mi dáva pocit, že mám schopnosť urobiť hocičo!

Môžem vykonať hocičo, pretože, dokonca ak zlyhám, On ma bude milovať. A to nie je len pasívna láska, ale aktívna, je to tá, ktorú môžem cítiť dokiaľ ho hľadám v modlitbe a omši. No to je ten kľúč. On ťa čaká. On vždy čaká na to, aby si začal riešiť problém. On klope na tvoje dvere celý tvoj život a ak chceš mať s Ním vzťah, musíš otvoriť dvere. Musíš sa s ním rozprávať.

Rozmýšľala som nad minulosťou o čase, keď som bola tínedžerkou a zistila som, že som bola tehotná. Pamätám si, že som šla po „tehotenský test zdarma,“ a ako som sa cítila keď mi boli oznámené výsledky. Pamätám si, že som cítila strach povedať to mojim rodičom a povedať to môjmu priateľovi a hanbu hovoriť o tom jeho rodičom. Pamätám si ťažkosti úzko spojené s tehotenstvom. Pamätám si narodenie, ako som ho držala, potom ako som ho odovzdala. Spomenula som si na pocity bolesti a straty počas našich 23 rokov, kedy sme boli oddelení a rozmýšľala som nad emotívnou radosťou z nášho stretnutia znovu.

Rozmýšľala som nad minulosťou môjho života, aby som zistila, kde pôsobil Boh. Ako dieťa som si pamätala, že som mu tak vytrvalo dôverovala a nemala som žiadne pochybnosti. Pamätám si, ako som sedela v kostole s mojimi rodičmi, súrodencami a starými rodičmi. Pamätám si, že som videla svetlo z okna, ktoré žiarilo práve na mňa a mala som pocit, akoby Boh sa pozeral priamo na mňa. Pamätám si, ako som rástla a z toho vyrástla, vzdialene od neho a nevidela som ho nikde. Sústredila som sa na moju rodinu a na moju kariéru a cítila som spokojnosť s mojím manželom a deťmi, ale nestretávala som vtedy Boha.

Potom, nakoniec, niekto mi povedal, že Ježiš ma miluje celý môj život a prišla som na to, že tomu verím. Bola som zvedavá, prečo mi to nikto nepovedal predtým? Som vo svojich štyridsiatych rokoch, nebesá; bolo by to pekné vedieť o tom predtým. Zaiste niekde na omši, alebo v škole, alebo doma niekto mi mohol dať o tom vedieť, aby som si to uvedomila skôr ako teraz. Keď som sa na to spýtala svojho farára, hovoril, že mi to bolo povedané skôr než teraz a pravdepodobne veľakrát.

Potom mi prišlo na um staré porekadlo: „Keď študent je pripravený, učiteľ prichádza.“ Nebola som pripravená až doteraz. Boh má plán; má jeden plán celý čas od začiatku. Zrazu som rozmýšľala nad minulosťou o ceste môjho života, jedinej ceste, v ktorej bolo veľa ťažkostí, bláznivých prekážok a najhorších chvíľ, náhodných odbočiek a zastávok a videla som ju prvýkrát očami Boha: bola to rovná cesta. Mal plán celý čas od jej začiatku. On bol tam vtedy, keď som bola tehotná a odovzdala som svoje dieťa. A toto dieťa, ktoré som zachránila, prišlo späť a zachránilo mňa - toto bolo všetko v jeho pláne.

Mávam chvíle, niekoľko z nich v posledných rokoch, keď som úpenlivo prosila Boha o odpoveď, „prečo si mi to urobil? Prečo by dobrý a milý Boh, ktorý ma miluje tak veľmi ako ty ma miluješ, dopustil na mňa tak veľa bolesti a utrpenia taký dlhý čas?“ Pamätám si špecifický príklad, pred pár rokmi, keď som bola v kostole, modlila som sa so záujmom a úprimne s celým svojím srdcom, modlila som sa so svojou bolesťou a pýtala som sa Boha, „prečo si mi to urobil? “ A pýtala som sa to znovu a znovu a čakala som s bolesťou na odpoveď. Nakoniec prišla jeho odpoveď, ako dych, alebo povzdych: „Urobil som to, nie tebe, ale pre teba. Pozri sa na seba! Pozri sa, aká si silná. Pozri sa na osobu, akou si sa stala. Urobil som to pre teba. “

Zrazu som rozmýšľala nad minulosťou o ceste môjho života, jedinej ceste, v ktorej bolo veľa ťažkostí, bláznivých prekážok a najhorších chvíľ, náhodných odbočiek a zastávok a videla som ju prvýkrát očami Boha: bola to rovná cesta. Mal plán celý čas od jej začiatku. On bol tam vtedy, keď som bola tehotná a odovzdala som svoje dieťa. A toto dieťa, ktoré som zachránila, prišlo späť a zachránilo mňa - toto bolo všetko v jeho pláne.

Dáma v našom kostole mi nedávno povedala: „Nerada vidím kríž bez Krista, nezdá sa, že je to správne. Odpovedala som: „Jedna vec, ktorú som sa naučila ako karmelitánka je toto: Máme kríž bez postavy Krista, tak, aby sme sa tam my mohli umiestniť. Ak sa chceme podeliť o radosť, ktorú nám môže dať len on, musíme sa tiež podieľať na jeho kríži. “

Môj život bol kríž, ktorý ma priviedol na miesto, kde som dnes. Presne tam, kde chcel, aby som bola. Kde plánoval, aby som bola. Teraz mám radosť z vedenia mládežníckej skupiny. Mám radosť, že dávam svoje deti pokrstiť. Mám radosť, že som karmelitánka tretieho rádu. Mám radosť z rozprávania tohto príbehu ostatným v nádeji, že im pomôžem vidieť ich cestu. A keď mi ľudia ďakujú za to, že učím deti o Ježišovi, alebo prijímam karmelitánsky spôsob života, alebo venujem starostlivosť jeho deťom, cítim sa hlúpo. To nie som ja. Všetko, čo teraz robím je, že žijem podľa plánu, ktorý pre mňa pripravil. Teraz to už chápem. Ak o tom ešte nevieš, ak ti to ešte nikto nepovedal, tu som, aby som ti povedala: Ježiš je pozorovateľ. On ťa pozoruje celý tvoj život. On pozná o tebe všetko a miluje ťa a má plán pre teba. V jeden deň tiež porozmýšľaš nad minulosťou svojho života a keď „študent bude pripravený“, potom uvidíš rovnú cestu pred sebou tiež.

 

Autorka: Laura Richards
Preložila: Viera Šoganová
Zdroj: Catholic Digest, 2018

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!