Je zdvorilý či flirtuje? Alebo niečo medzi tým?

To, že ti otvorí dvere, hneď neznamená, že ti otvára aj svoje srdce. Možno chce len dosiahnuť na trofej... a možno nie. Kto sa v tom má vyznať?!

Je zdvorilý či flirtuje? Alebo niečo medzi tým?
Foto: © freepik.com

​Žijú medzi nami. Nie je ich veľa. Dá sa povedať, že ich konanie je dnes už veľmi vzácne. Áno, hovorím o gentlemanoch. No nie však len o tých “pravých“ gentlemanoch, tých je skutočne málo. Hovorím aj o ich kópiách, napodobeninách, s ktorými sa možno stretávate častejšie, ako si myslíte…

Otvárajú dvere, podržia kabát, uľavia od ťažkej kabelky, pochvália účes či make-up, zdvorilými poznámkami sa nám snažia vyčariť úsmev na tvári. Smejú sa, keď sa smejeme my a sú nám poblízku, keď potrebujeme utešiť.
 

Dievčatá, nemyslite si hneď, že s vami muž flirtuje, keď je zdvorilý. Možno chce byť LEN zdvorilý.


Aký je rozdiel medzi pravým gentlemanom a jeho „kópiou“? Ako odlíšiť, kedy je chlapec, muž (len) zdvorilý, a kedy už je jeho správanie (len) flirtom? Kedy je dievča (len) zdvorilou, a kedy (len) flirtujúcou? A je niečo medzi tým? Len tri písmená, a hneď zmenia všetko. Len tri. LEN.
 

Nosí sa ešte zdvorilosť?

Byť zdvorilým znamená byť v správnom čase na správnom mieste, urobiť správnu vec, keď sa to od vás očakáva, povedať tie správne slová, keď to situácia vyžaduje. Ale nie len to. Byť zdvorilým znamená robiť to všetko s úsmevom na tvári, ktorý nám vyvoláva myšlienka na to, že konáme dobro, že šírime Kristovo učenie. Dobro, ktorého je vo svete taký nedostatok. Učenie, ktoré nám bolo odovzdané s poslaním jeho napĺňania a šírenia.
 

Iba trošku komplikovanejšie pohlavie

Zdvorilými by sme mali byť vždy a všade. Všetci. Tak muži, ako aj ženy. Lenže u nás, dievčat, častokrát zdvorilé správanie mužov vyvoláva dodatočné komplikácie. „Zdalo sa mi to, alebo pri tom na mňa žmurkol? Nemyslím si, že sa tak usmieva na každú... Tú sukňu, ktorú mi pochválil, si už nikdy nevyzlečiem.“ Naša fantázia si dokáže predstaviť uveriteľné i menej uveriteľné veci. Hlavne však tie, ktoré sa nestali.

Dievčatá, nemyslite si hneď, že s vami muž flirtuje, keď je zdvorilý. Možno chce byť LEN zdvorilý. A my si často túto zdvorilosť zamieňame za čosi, čo je veľmi plytké, za čosi, čomu je (naj)lepšie sa vyvarovať, ak nechcete do vzťahov so svojím okolím vniesť neistotu a pochybnosti. Lebo len to flirtovanie prináša. Neistotu a pochybnosti.

Osobne si myslím, že je lepšie, keď je chlapec alebo muž voči vám LEN zdvorilý, ako by ste mali byť vy pre neho LEN flirtom. A platí to aj pre chalanov.
 

NIEČO medzi tým…

Avšak môže nastať aj situácia, ktorá je kdesi uprostred medzi zdvorilosťou a flirtovaním. Tá situácia, to NIEČO, sa volá dvorenie. Už len málo mladých ľudí pozná význam slova dvorenie a ešte menej ho vo svojom správaní sa voči opačnému pohlaviu uplatňuje, ak im ide o viac ako len o zdvorilé správanie. Nebudeme si klamať: muži tejto doby nevedia dvoriť. Ale ani dievčatá v tom nie sú nevinne. Ony zas nevedia dvorenie prijímať. Sme na tom rovnako. A preto sa musíme rovnako snažiť a rovnako si pomáhať.
 

Ak flirtujeme, často prekračujeme svoje hranice, často sme lepší, šikovnejší, múdrejší ako naozaj v skutočnosti sme. Zahrávame sa s citmi toho druhého, riskujeme, že zraníme to krehké, čo si nesie do (nového) vzťahu.


Čítať v správaní mužov a žien je veľmi ťažké, keďže naše svety sú rozdielne a aj pohľad na tie isté veci, osoby, vzťahy sa môže diametrálne líšiť. Sama mám s tým skúsenosti. Je ťažké popísať rozdiely medzi zdvorilosťou a dvorením, ale asi pre mňa najpodstatnejší rozdiel spočíva v úsmeve a nežnosti, s ktorou k nám dotyčný pristupuje. A nie len to, musí sa to diať opakovane, najlepšie ak to vôbec nečakáte, ale nie je to podmienkou. Jedinou mojou radou, ktorú vám môžem dať so 100%nou istotou, je spojiť sa v takejto pre nás neistej a zmätočnej situácii s Ockom, a prosiť Ho o dary Ducha Svätého, aby nám pomohlo rozlíšiť konanie toho druhého… možno pravého, a možno nie.
 

Flirtovanie nie je hra

Flirtovanie je veľmi zradné. Vytvára nádeje tam, kde nie sú. Ničí to pekné, čo má byť medzi dvoma ľuďmi. Ničí dôveru. Ak flirtujeme, často prekračujeme svoje hranice, často sme lepší, šikovnejší, múdrejší ako naozaj v skutočnosti sme. Zahrávame sa s citmi toho druhého, riskujeme, že zraníme to krehké, čo si nesie do (nového) vzťahu. Nerobme to. Neukazujme ľuďom, čo chcú vidieť.

Existuje mnoho “pomocníkov“, webiek, ktoré sa nám snažia predostrieť obraz “správneho“ prístupu k opačnému pohlaviu. Dovolím si však spochybniť ich podstatu, na ktorej sú postavené, a to že sa pozerajú na človeka ako na kôpku hormónov, ktoré hľadajú priestor, kde by sa “uplatnili“. Učia nás, akú masku si máme v tej ktorej situácii nasadiť, s akou tvárou predstupovať pred druhých… Výsledkom sú mladí muži a ženy, pre ktorých je život javiskom, a oni “hrajú“ s toľkými možnými tvárami, len nikdy nie s tou svojou… Je mi do plaču… 
 

Vyzývam vás: nepretvarujme sa

Nepretvarujme sa len preto, lebo vyvolať v komsi záujem je pre nás malým víťazstvom. Flirtovanie je dnes veľmi populárne, avšak zranené city už tak veľmi nie. Myslime na to vždy, keď spoznávame nového človeka. Lebo aj on poznáva nás a uvedomiť si po čase, kratšom alebo dlhšom, že poznám vlastne len nejakú masku, je asi tým najhorším, čo si zo vzťahu môže človek odniesť. Samozrejme, okrem nedostatku dôvery, ale o tom až nabudúce.
 

Ako spoznáte, či s vami „druhá strana“ flirtuje, alebo vám dvorí, či je len zdvorilá?

Nespoznáte to. Budete to CÍTIŤ. (Viem, opäť sa opakujem, ale je to tak.) Ktosi mi raz povedal, že citmi sa človek nemá riadiť. Sú prchavé a menia sa z momentu na moment. Avšak ja myslím iné pocity. Nie motýle v bruchu, ani roztrasené kolená. Pocity, ktoré viete „analyzovať“. Sú neoddeliteľnou súčasťou všetkých vzťahov. Sú NAŠOU neoddeliteľnou súčasťou. Mali by sme sa naučiť, ako s nimi žiť.

Flirtovanie: Pri flirtovaní budete cítiť, že ste len akousi trofejou, akýmsi cieľom, ktorý chce dotyčný dosiahnuť. Budete sa cítiť príjemne, ale len chvíľku. (Aj trofej je krásna, kým ju nikto nevlastní. Ak ju už niekto získa, všetka pozornosť a sláva, všetok jas a krása trofeje prechádza na výhercu). Nebude to to “pravé orechové“. Ten príjemný pocit veľmi rýchlo vyprchá. (Pocit trofeje nie je príjemný, možno to aj sami poznáte). V jeho/jej pohľade uvidíte iskry. Ale tie zhasnú. Ako každá iskra. (Ak medzitým nestihnú zapáliť oheň a spôsobiť škodu). Jeho/jej úsmev bude falošný, neúprimný. Flirt nemá nič spoločné s úprimnosťou. To je všeobecne známa pravda.

Zdvorilosť: Zdvorilá osoba, muž alebo žena, bude mať na rozdiel od tej flirtujúcej oči plné lásky a pochopenia. Lásky, ktorá chce konať a šíriť dobro. Budú zrkadlom plameňa, ktorý nezhára. Jej úsmev bude odrazom jej duše, bude plný úprimnosti. V takejto situácii sa budete cítiť viac než len príjemne. Budete totiž vedieť, že skrze správanie takéhoto človeka voči vám sa na zemi vykonalo o kúsok viac dobra.

Dvorenie: A pri dvorení sa vám tá osoba bude zas a znova dostávať pod kožu malými krôčikmi, malými gestami, ktorým nebude rozumie nikto, len vy. Už nebudete len nástrojom, cez ktorý sa vo svete šíri dobro, ale VY budete tá osoba, pre ktorú sa to dobro koná.
 

Flirtovanie je dnes veľmi populárne, avšak zranené city už tak veľmi nie.


Dievčatá, ale aj chalani: pozerajte sa, ale hlavne vnímajte, ako sa na vás ten druhý pozerá. Hľadajte v jeho/jej očiach plameň, nie iskru. A v jeho/jej úsmeve úprimnosť, nie faloš. Hľadajte v sebe pocit nástroja, na ktorom Boh koná dobro alebo pre ktoré sa dobro koná, nie pocit trofeje, ktorej výhra v pravých medziľudských vzťahoch nič neznamená. Ak nebudete len cítiť, ale aj “analyzovať“ svoje pocity, nemôžete si nevšimnúť ten rozdiel.

Chceme byť predsa generáciou, ktorá buduje zdravé vzťahy. Tak do toho. Spoločne na to máme.

PS: Podľa Thomasa Sowella z nás budú o chvíľu milionári J

„Zdvorilosť a ohľaduplnosť k druhým je ako investovať haliere a doláre dostať späť.“ Thomas Sowell

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!